Debatt

Gjør en forskjell i sommer

Det er bekymringsfullt at mange av årets sommertilbud for barn og unge ser ut til å utebli.

Sommeraktiviteter innen idrett, kunst og kultur er en viktig del av veien tilbake til en normal hverdag for barn og unge, skriver avdelingsdirektør i BufdirFoto: Gorm Kallestad / NTB scanpix
Dette er et debattinnlegg som gir uttrykk for skribentens holdninger og meninger. Du kan sende inn debattinnlegg til debatt@dagsavisen.no.

En ny undersøkelse fra Bufdir viser en stor nedgang i antall sommeraktiviteter som følge av koronaen. Vi oppfordrer nå alle organisasjoner og kommuner til å gjennomføre aktiviteter som planlagt.

Dette er viktig for barn og unge.

Sommerferien for barn og unge har startet. Vanligvis er denne tida full av forventninger for de aller fleste barnefamilier. Årets ferie er planlagt – og planlagt på nytt. Noen familier har vært så heldige å finne et tilbud om sommeraktivitet for barna. Mange er ikke så heldige.

Sviktende besøkstall: – Ingen tvil om at det er korona som er årsaken (Dagsavisen +)

NRK Vestfold Telemark formidler historien til trebarnsmoren Monika Langemyr 11. juni i artikkelen «Mange barnefamilier gruer seg til sommerferien». Vi leser at Langemyr er uføretrygdet. – Det gjer vondt i mammahjartet, sier trebarnsmor Monika Langemyr til NRK.

Hun er redd det kan bli mye hjemmesitting denne sommeren, da tilbudet de tidligere har hatt gjennom Bø frivilligsentral vakler under korona-pandemien.

«Menneske må ha noko å vente seg, det lever ikkje utan.» skrev Olav Duun i 1931.

Kunnskap om oppvekst tilsier at vi fortsatt trenger å ha noe å se fram til – kanskje barn og unge aller mest. Unicef Norge fant i slutten mai at én av fire barnefamilier føler at koronasituasjonen vil påvirke deres evne til å gi ungene en god sommerferie.

Sommeraktiviteter innen idrett, kunst og kultur er en viktig del av veien tilbake til en normal hverdag for barn og unge. Det er derfor bekymringsfullt at mange av årets sommertilbud ser ut til å utebli.

Bufdir kartla i juni endringene i det planlagte tilbudet om sommeraktiviteter som følge av korona-pandemien.

Den viser en kraftig nedgang i kommunenes og de frivillige organisasjonenes planlagte gruppeaktiviteter for barn og unge sommeren 2020 sammenlignet med 2019.

Nesten halvparten av aktørene planlegger færre aktiviteter og én av fem avlyser sommertilbudet helt. Tross færre tilbud, viser rapporten at noen få planlegger for økt aktivitet. Eksempler på dette er Røde Kors’ tilbud «Ferie for alle», Kirkens Bymisjons tilbud om opplevelser for barn, unge og barnefamilier i Bergen og Friluftsskolen som gir friluftstilbud over hele landet i sommer.

Aktører som Røde Kors, Kirkens Bymisjon og Friluftsskolen gjør en kjempeinnsats. Nå trenger vi at enda flere opprettholder tilbudet til barn og unge.

Det er bra for barn at lag, foreninger og kommuner åpner sine sommertilbud – så lenge dette er trygt og i tråd med smittereglene.

Les også: Norgesferie: 10 spektakulære overnattinger (Dagsavisen +)

Om barn og unge mangler tilbud – finnes det kanskje muligheter for samarbeid mellom kommune, lokal frivillighet og sosiale entreprenører?

Det barn og unge trenger nå er sosial kontakt og tilgang til aktiviteter og lek i trygge rammer. Det er mange som hadde gledet seg til sommerskolen, utflukt med frivillighetssentralen, korpsturen, speider- eller rideleir og andre fine sommeraktiviteter.

I vår kartlegging har Norges idrettsforbund meldt bekymring for at reduksjonen i fritidstilbudet vil gå ut over deltakelsen til allerede underrepresenterte grupper – også når de ordinære aktivitetene startet opp igjen. Dette gjelder barn og unge i familier med lav inntekt, barn med funksjonsnedsettelser og barn – særlig jenter – i familier med minoritetsbakgrunn. Dette må vi være særlig oppmerksomme på og forebygge før høsten kommer.

Årsakene til at aktørene avlyser sommeraktivitetene, er sammensatte.

Smittevernreglene hindrer større gruppeaktiviteter. Det krever også flere ressurser enn vanlig å gjennomføre aktiviteter i tråd med smittevernreglene. Dette kan for eksempel være tilgang på større lokaler, flere frivillige og flere busser til transport. Det er stor variasjon i forståelsen av smittevernreglene og hva som skal til for å etterleve disse.

Det ser ut til at flere har valgt å avlyse i stedet for å risikere å ikke overholde reglene. Det er mulig at flere enn nødvendig avlyser. Følger vi Folkehelseinstituttets nye smittevernregler og sjekklister for arrangementer, er det trygt å arrangere sommeraktiviteter for barn og unge.

Bidra til at barnefamilier som Langemyr kan glede seg til sommerferien. Gjør en forskjell for barn og unge denne sommeren – det trenger de!

PS! Du leser nå en åpen artikkel. For å få tilgang til alt innhold fra Dagsavisen, se våre abonnementstilbud her.