Debatt

Inkonsekvente smitteråd

Er regjeringen selv med på å bygge ned tilliten til smittevernreglene?

Dette er et debattinnlegg som gir uttrykk for skribentens holdninger og meninger. Du kan sende inn debattinnlegg til debatt@dagsavisen.no.

I månedsvis var vi alle disiplinerte. Mange eldre var ensomme fordi vi ikke turte å besøke dem. Fedre fikk ikke være med når barnet deres kom til verden, noe av det største man kan oppleve i livet. Det har utspilt seg hjerteskjærende scener der eldre og syke har dødd alene og ensom på sykehjem og sykehus uten at de som er glad i dem har fått være til stede.

På grunn av restriksjoner har også mange mistet muligheten til å være til stede i begravelser og ta farvel med dem de er glade i. Tusenvis av nordmenn mistet jobbene sine, og flere er redde for å miste levebrødet eller familiebedriften. Mange har betalt en svært høy pris på grunn av koronaen og de smitteverntiltakene som er innført. Men resultatet så langt har vært at Norge har få døde av covid-19 sammenlignet med mange andre land, og at man fikk kontroll på smittesituasjonen.

Les også: Frp-lederen langer ut mot demonstrantene: – Uakseptabelt

Men det skjedde noe etter 5. juni da 15.000 mennesker demonstrerte tett i tett i Oslo sentrum.

Dette skjedde på et tidspunkt der folk ellers måtte holde 1 meters avstand, på et tidspunkt der idrettsarrangementer går av stabelen med tomme tribuner, og på et tidspunkt der bryllup er avlyst fordi man ikke kan samle gjestene en ønsket å feire den store dagen med.

Regjeringens smittevernråd og -tiltak ser ut til å bli mer og mer inkonsekvente og dermed forvirrende. Vitner bildene vi ser nå fra badestrender og parker tjukkpakket med folk tett i tett om at befolkningen har mistet noe av respekten for myndighetenes råd?

At de ikke lenger skjønner logikken i dem? Det er grunn til å stille spørsmålet.

Det norske folk har utvist en utrolig selvdisiplin i møte med koronapandemien. Det har kostet dyrt for mange, men man har følt at man må gjøre sin del av dugnaden som regjeringen har snakket om på inn- og utpust. Nå ser det for mange ut til at dugnadsånden har ebbet ut. Regjeringens råd og praksis spriker, og smitten ser igjen ut til å være økende, spesielt i Oslo.

Les også: Da verden stengte: Koronakrisen sett fra seks personer i seks ulike land (Dagsavisen +)

At en statssekretær i regjeringen, som har innført de mest inngripende tiltakene overfor befolkningen i fredstid, på toppen av dette gir blaffen i de smittevernrådene og deltok i demonstrasjonen, gjør ikke saken bedre.

Status er iallfall som følger: badestrender og -steder er blitt fylt opp av folk som vil nyte solen. I tillegg til at vi til stadighet leser om overfylte spisesteder og puber. Samtidig som strendene og spisestedene fylles opp, og store demonstrasjoner gjennomføres uten konsekvenser, blir Dyreparken i Kristiansand nektet å avholde Sabeltann-forestillinger med mer enn 200 publikummere.

Det til tross for at Dyreparken har laget et eget opplegg med fire saler utendørs, slik at 800 kan se den samme forestillingen.

DDE-vokalist Bjarne Brøndbo skrev søndag et innlegg på Instagram hvor han frustrert fortalte om hvordan det aller meste ser ut til å gå tilbake til normalen, samtidig som han nektes å avholde konserter og dermed risikerer å miste et års inntekt.

Store idrettsarrangement avholdes uten publikum, som helgens Bislet Games, og fotballagene i Eliteserien får bare lov å ha 200 publikummere når de møtes til sine oppgjør denne sesongen. Alt dette til tross for at smittevernhensynene lett kunne blitt overholdt ved at man stengte hvert andre eller tredje sete. Sett i lys av 15.000 demonstranter tett i tett i Oslo sentrum så er det forståelig at folk nå reagerer.

Regjeringens reiseråd: «Söta bror er sur på oss»

Også regjeringens reisepolitikk virker slettet for logikk. For mens tyskere og nordmenn begge får reise til Danmark, får ikke tyskere komme til Norge. Det skaper store utfordringer for turistfergene som går mellom Norge og Tyskland. Tyskerne har, i likhet med Norge lave smittetall, med 0,22 % mot våre 0,16 %.

Dødeligheten i Tyskland har ligget på 4,7, den samme som i Finland, som nå er åpent for nordmenn.

Samtidig er grensen til Sverige lukket og svært mange nordmenn er enig i at dette er fornuftig. Men hvor er da logikken rundt å gjøre unntak for Gotland, som vi kan reise fritt til og fra? Der kan nordmenn flest reise og feriere sammen med tilreisende fra Stockholm som er hardt rammet!

Vi har blitt kontaktet av firmaer som Compass Fairs AS som avholder boligmesser. Alle boligmesser på våren ble avlyst, men de ønsket å komme i gang igjen til høsten. De fikk tidlig juridiske avklaringer fra Helsedirektoratet. Dette fikk selskapet bekreftet skriftlig fra Helsedirektoratets advokat, datert 5. mai 2020: «ikke ser at Boligmesse omfattes direkte av forbud i covid-19-forskriften. Det innebærer at virksomheten ikke er forbudt eller stengt, og de vanlige råd om smittevern gjelder ved utøvelse av virksomheten».

Selskapet satte i gang og foretok investeringer for å følge opp smittevernreglene og satset alt på å følge opp de rådene de fikk fra myndighetene. Så plutselig snudde regjeringen og strammet inn i stedet for å åpne.

Les også: Derfor mener pandemiekspert at Norge har relativt få koronadødsfall

Boligmesse er en handelsplass på lik linje med kjøpesentre og varehus som IKEA og Maxbo. Det er i praksis ingen forskjell, med tanke på folkemengde og publikums ærend. Maxbo og IKEA har åpent som vanlig men boligmesse blir det ikke. Dette rammer også utstillere, leverandører og haller som har satt i gang store apparater for å gjøre seg klare for messer.

Hvor er logikken i at det er full rulle på Maxbo og IKEA men boligmesser blir avlyst?

Reglene og praksisen er så inkonsekvente og lite logiske at det ikke er utenkelig at vi har kommet til et punkt der regjeringen som i starten var flink til å få folket med på dugnad, nå selv er med på å bygge ned tilliten til smittevernreglene.

Har de ukentlige pressekonferansene foran et samlet presse- Norge, der vi gradvis skjenkes nye friheter tilbake, blitt viktigere enn å åpne samfunnet igjen på en måte som folk synes er logisk? Det er faktisk på tide å stille spørsmålet.

Mer fra: Debatt