Debatt

Det er stille fra dem

Nå er det påskeferie, og for min del er påsken noe spesielt. I påsken er det nemlig over 20 år siden jeg sa stopp og rømte.

Dette er et debattinnlegg som gir uttrykk for skribentens holdninger og meninger. Du kan sende inn debattinnlegg til debatt@dagsavisen.no.

Dette innlegget ble først publisert på Kadra Yusufs facebookside og er gjengitt med tillatelse.

Er du liten og bor i et kjipt hjem, er ferie noe dritt. Er du en som bor sammen med noen som mishandler deg, er ferie og langhelg ekstra kjipt.

Når fremtiden i tillegg er uviss, som nå, og du ikke vet når det tar slutt, da føles det som et mareritt du ikke kan slippe unna. Du er sperret inne på ubestemt tid med noen som ikke vil deg vel.

Les også (+) Barn blir satt på vent i rettsvesenet 

Nå er det påskeferie, og for min del er påsken noe spesielt. I påsken er det nemlig over 20 år siden jeg sa stopp og rømte.

Denne påsken jobber jeg. Men jeg tenker ofte på deg. Du som gruer deg til ferier. Du som fikk en «ferie» i fleisen etter tre uker med et stengt Norge. Nå må du tilbringe enda flere døgn med din nemesis.

Jeg tenker på alle dere som kjente på angsten uke etter uke, og som fikk hjertet i halsen da skolebyråden sa i går at det kan drøye med skoleåpning etter påsken. Innestengt, redd, og vondt i magen, mens du lytter og tolker skrittene.

Sa jeg noe feil? Var teen for kald? For varm? Ikke riktig det heller.

Hvem ringer på døra? Nei? Bare naboen som lurte på om vi også hadde lite vann i varmvannstanken.

Ingen ser og ingen hører. Kanskje er det bare i hodet mitt. Jeg gjorde visst noe feil. Men får ikke tenkt tanken ut før jeg treffes av en neve eller håndflate. Stillhet.

«Mask19». Det er kodeordet franske kvinner bruker under korona-lockdown. Vold i nære relasjoner har økt med 36 prosent bare på en uke i Paris.

Og 20 er tallet. Det er antall kvinner som har blitt drept i Tyrkia i løpet av de siste 20 dagene. 14 av dem ble drept innenfor husets fire vegger.

På grunn av koronaviruset ba myndighetene folk om å holde seg inne. «Hold deg hjemme og vær trygg», sa myndighetene. Men disse 14 overlevde ikke hjemmets trygghet.

I England og Wales var det 1,6 millioner som opplevde vold i nære relasjoner i fjor. Under lockdown økte antall innringinger til hjelpetelefonen med 25%.

Usynlighet og unntakstilstand kan gagne og være maktfaktor for den sterke.

Støy. Hytteforbud, påskeferie, åpne eller stengte butikker, frustrerte foreldre med hjemmekontor og barn, avlyste feiringer, avlyste ferier.

Det er mange som er bekymra. Det er mange som snakker. Men noen gjør ikke det. Det er stille fra dem. De tar imot slag og spark, stygge ord og krenkelser i stillhet. Mens de håper at ferien snart tar slutt.

Mer fra: Debatt