Debatt

Frivillig innsats bra for alle

Oslo kommune har startet en dugnad for å skape en aldersvennlig frivillighet med plass til alle.

Dette er et debattinnlegg som gir uttrykk for skribentens holdninger og meninger. Du kan sende inn debattinnlegg til debatt@dagsavisen.no.

Seniorer er aktive frivillige, men mange flere har lyst til å delta enn de som gjør det i dag. 23.000 personer over 55 år i Oslo sier at de kan tenke seg å bidra, men vet ikke hvor de skal starte.

Opplever aldersdiskriminering

I en undersøkelse i organisasjonslivet sier 93 % at det ikke finnes hindringer mot å delta for folk over 62 år hos dem. Halvparten av organisasjonene forteller at de planlegger aktiviteter for å rekruttere flere seniorer.

Likevel forteller 30 % av seniorene som ikke er frivillige at de opplever manglende interesse for deres alder eller kompetanse i organisasjonene.

Hva hindrer deltakelse?

Trender i frivilligheten er at færre knytter seg til samme organisasjon over lengre tid, og flere forventer mer fleksibilitet og tilpasning til eget liv når de er frivillige.

Lav inntekt, lav utdanning og manglende nettverk er barrierer mot frivillig deltakelse. Medlemmer med etnisk minoritetsbakgrunn er økende, men fortsatt er det færre innvandrere som er frivillige enn de som er norskfødte. I tillegg kan flere oppleve at helseproblemer og andre forpliktelser påvirker muligheten til å delta etter hvert som årene går.

Hindringene er sammensatte og kan være både praktiske, emosjonelle og strukturelle.

Likevel kan mange av barrierene møtes med bedre tilrettelegging for å bidra til at flere blir inkludert og kan bruke sine krefter.

Skap en aldersvennlig frivillighet

Oslo kommune har startet en dugnad sammen med frivillighet, næringsliv og eldre selv, for å skape en aldersvennlig frivillighet med plass til alle.

Sammen har vi sett på forskning og undersøkt hindringer og muligheter for å inkludere enda flere seniorer. Over 170 personer har deltatt med innspill. For å gjøre det enklere å jobbe systematisk lanserer vi prinsipper for en aldersvennlig frivillighet.

Vi ønsker at alle som engasjerer frivillige i sitt arbeid anerkjenner prinsippene og tar dem i bruk.

Seniorkraften

Seniorer forbindes med stabilitet, tillit og kompetanse i organisasjonslivet. Oslo Røde kors erfarer for eksempel at frivillige over 65 år er aktive over dobbelt så lenge som 18–25-åringer. Forskning viser at over 65 % av 60–79-åringer har vært frivillige det siste året.

I 2019 var det over 74.000 personer over 67 år i Oslo og fram mot 2040 er antallet ventet å stige til 120.000 personer. Vi må sørge for at alle som vil blir del av et givende miljø og kan ta i et tak der det trengs.

2+2 er 5 i frivilligheten

Frivillig innsats er bra for dem som deltar og helt nødvendig for samfunnet. Frivilligheten beriker livene til alle som har med frivilligheten å gjøre. På mange måter kan gevinsten ofte oppleves som større enn innsatsen. Både for de som gir og de som tar imot, eller gjør begge deler. Samtidig.

Oslo kommune er bevisst sin rolle som støttespiller og tilrettelegger for frivilligheten. Blant annet har 17 organisasjoner til sammen fått 750.000 kroner i tilskudd til å inkludere flere eldre frivillige i 2020.

I en storby i sterk vekst som Oslo, med stort mangfold i befolkningen, må vi bidra til at organisasjonslivet og alle som organiserer frivillig innsats utvikler sine metoder i takt med nye behov hos potensielle og eksisterende frivillige.

Slik kan flere få leve mer aktive liv hele livet og oppleve flere gode felleskap med andre.

Mer fra: Debatt