Debatt

Rettferdig miljøpolitikk

Dagsavisen skriver på lederplass at Rødt aldri har prioritert klima og miljø særlig høyt. Det stemmer ikke.

Dette er et debattinnlegg som gir uttrykk for skribentens holdninger og meninger. Du kan sende inn debattinnlegg til debatt@dagsavisen.no.

Vi går inn for å trappe ned olje- og gassnæringen raskt, og har i ti år jobbet med «Fornybar Framtid», som er vår plan for å skape nye, grønne arbeidsplasser. Landet rundt jobber medlemmene våre mot nye motorveiprosjekter, for å bevare matjorda, verne havområder mot oljeutvinning og mot naturødeleggende vindkraftutbygginger.

Leder i Dagsavisen: Rødts miljøproblem

Vi har dårlig tid i kampen mot farlige klimaendringer: Bare på 11 år skal vi halvere utslippene våre. Innen 2050 skal vi være karbonnøytrale. For Norge, med vår oljeavhengige økonomi, er oppgaven formidabel. Skal klimakampen vinnes, må det store flertallet slutte opp om endringene. Derfor må miljøpolitikken være rettferdig. Da kan vi ikke sende regninga for nødvendige omstillinger til dem som sitter nederst ved bordet.

Etter at jeg advarte mot følgene av en urettferdig miljøpolitikk, skriver Dagsavisens lederskribent at «Rødt har kjøpt Frp og FNBs populistiske retorikk». Det er så man må gni seg i øynene. Man tror jo bedre om Dagsavisen, med sin historiske forankring i arbeiderbevegelsen. Ikke minst når vi ser på valgresultatet i Oslo:

Det rødgrønne laget gikk samlet tilbake i Groruddalen, over 10 prosentpoeng i Alna og Stovner. Mens MDG fikk 3,9 % av stemmene på Stovner, fikk Bompengepartiet 13,6 %. Det er like mye som MDG fikk i bydel Frogner, der folks snittinntekt er én million kroner høyere enn på Stovner.

Rødt gikk kraftig fram i Groruddalen, og dermed kunne jeg valgt å ikke si stort. Men verken jeg eller Dagsavisen bør gi blaffen i at venstresida taper terreng blant arbeidervelgere på østkanten. Derfor må vi diskutere hvordan vi kan få ned biltrafikken i de store byene på en rettferdig måte.

Og så må vi bygge bro mellom industriarbeidere og klimaaktivister. Slik sosialisten Alexandria Ocasio-Cortez gjør i USA med forslaget om en «Green New Deal». I vår var Rødt første partiet til å foreslå det samme i Norge: «En ny industriell revolusjon – miljøvennlig og rettferdig», som er en plan for storstilt industribygging i hele landet.

Dessverre gikk de andre partiene mot forslaget. Fram mot 2021 må vi få mange flere med oss. For når vi skal trappe ned olje- og gassindustrien, må vi trappe opp grønn industri. Slik at vi forener hensynet til miljø med hensynet til arbeidsfolk.