Debatt

Alternative medier gir næring til muslimhat

Vi må stoppe alene-hjemme-fester som gir motivasjon til terrorhendelser.

Dette er et debattinnlegg som gir uttrykk for skribentens holdninger og meninger. Du kan sende inn debattinnlegg til debatt@dagsavisen.no.

Dette begrepet er lenge blitt avfeid, men terrorangrepet som potensielt kunne drept flere enn i angrepet i Christchurch, bør bli en øyeåpner for alle. Bare ti minutter før hadde det vært femten personer i moskeen. På Id-dagen var det ventet tusen. Da er det også opplegg der flere barn deltar i moskeen.

Den brede støtten fra frivillige og politikere har varmet muslimenes hjerter. Det var rørende å se frivillige slå ring rundt moskeene fra klokken åtte om morgenen på Id-dagen. Og støttende innlegg fra politikere som Erna Solberg og Jonas Gahr Støre var også svært prisverdig.

Norsk muslimer etterlyser en konkret handlingsplan som handlingsplanen om antisemittisme. Vi må ha konkrete tiltak for å redusere den skremmende Islamofobien. I mine øyne er et av de viktigste tiltakene å få bukt med nettsider som Resett, Human Rights Service og Document.no. Jeg mener dette er nettsider som daglig nører opp under fordommer og skaper hat.

Redaktør i Resett Helge Lurås har skrevet en om terroristen den 11. august, der han forklarer terrorhandlingen ut fra psykososiale forhold. Jeg opplever at gjerningsmannen blir stakkarsliggjort med dysfunksjonelt oppvekstmiljø og psykologiske predisposisjoner. I saken ligger uskyldige barnebilder av gjerningsmannen.

Lurås spekulerer også i at det kan være et planlagt selvmord som skulle bli kledd i en tilsynelatende ideologisk motivert terroraksjon. Gjerningsmannens voldsforherligelse og henvisning til andre terrorister blir avfeiet som kanskje behov for berømmelse.

Teksten bagatelliserer en alvorlig terroraksjon som potensielt kunne ta flere liv, og blir videre møtt med nådeløse kommentarer i kommentarfeltene til Resett. Noen skriver at nordmenn er redde for alle voldtektene og knivstikkingene, og at det er derfor det blir det så mye hat. En annen skriver: «Koranen oppfordrer til hat av jøder og alt som er ikke islamsk». En av de andre hatefulle kommentarene lyder slik: «Som jeg ser det er han et offer, et av mange offer i vårt kalde Islam elskende samfunn, der våre egne barn går for lut og kaldt vann»

Det desidert viktigste tiltaket i handlingsplanen mot Islamofobi vil være å kutte statsstøtten til Human Rights Service. Denne muslimfiendtlige nettsiden som daglig sprer muslimhat mottar 1,33 millioner kroner i statsstøtte hvert år. Erna Solberg selv ble kalt en kultursviker etter et besøk i en moske. Hatet flommer fritt i de såkalte alternative mediene. Også fra Høyres egne rekker kommer det krav om støttekutt. Jeg mener vi bør vurdere om HRS fortsatt skal motta offentlig støtte all den tid de bidrar til å polarisere den offentlige debatten slik vi har sett over tid, sier Høyres stortingsrepresentant Lene Westgaard-Halle til Dagbladet.

Document var et av nettstedene Anders Behring Breivik benyttet seg av. Ikke alle alternative medier er underlagt Vær Varsom-plakaten. Det gjør dem enda farligere. Vi må stoppe deres alene-hjemme-fester som kan gi motivasjon til terrorhendelser.

Jeg ønsker velkommen kritikk av religionspraksis og innvandrere, men retorikken må bli mindre polarisert og mistenkeliggjørende i media. Erna Solberg bør lytte til Støre når han sier at vi må se oss i speilet og ta en kraftig dugnad i hva vi sier.