Debatt

Vi trenger en SFO-reform

Vi trenger å gjøre SFO til et kvalitetstilbud som alle har råd til. Men det bør ikke være obligatorisk.

Dette er et debattinnlegg som gir uttrykk for skribentens holdninger og meninger. Du kan sende inn debattinnlegg til debatt@dagsavisen.no.

Skolen har tatt slutt for denne gang, og mange barn skal tilbringe hele dager og uker på skolefritidsordningen (SFO) – eller Aktivitetsskolen (AKS), som det heter i Oslo – fram til klasserommet åpner igjen. I Norge benytter de fleste barna mellom seks og ni år seg av skolefritidsordning. Men antallet er langt høyere for førsteklassinger enn de eldre barna. Det er kanskje ikke så rart, for hva en SFO er, er helt opp til den enkelte skole eller kommune. Det finnes ingen krav til hva en SFO skal inneholde eller tilby, og heller ingen nasjonal makspris eller rabattordning.

Mange kommuner har kjempegode tilbud på SFO som både gir rom for lek, fysisk aktivitet, kunst og kultur, gode opplevelser og det gode sosiale samspillet. Men det er dokumentert at forskjellene er store fra kommune til kommune, og skole til skole. Dette vil Venstre gjøre noe med. For vi kan ikke leve med at de fleste barn oppholder seg et sted i timevis hver dag uten at vi vet hva de får ut av det. Og hva med dem som ikke går på SFO i det hele tatt? Er det frivillig, eller kan det ha med å gjøre med tallene fra 2017 som viste at det skilte 34.000 kr for en fulltidsplass mellom landets billigste og dyreste kommune?

I barnehagene har vi operert med makspris i 15 år, og nå har også Venstre forhandlet inn gratis kjernetid for barn fra toårsalderen, hvis familien har lav inntekt. Da blir overgangen til SFOs prisanarki stor. I verste fall betyr det at foreldre må slutte helt eller delvis i jobben, for å være hjemme når seksåringen kommer hjem fra skolen.

Slikt skal det heldigvis bli slutt på. I regjeringserklæringen fra Granavolden har Venstre fått gjennomslag for at barn fra lavinntektsfamilier skal få gratis SFO etter skoletid. Der Arbeiderpartiet vil prioritere gratis SFO til alle barn på 1. trinn uavhengig av inntekt, og der byrådet i Oslo har prioritert gratis AKS til barn i enkelte bydeler, så vil vi prioritere gratis SFO til barn fra familier med lav inntekt fra 1. til 4. klasse. Vi tror ikke det er noe enklere å stå utenfor det viktige fellesskapet SFO er når du er 7–9 år enn når du er 6, og det er heller ikke enklere å være fattig i en bydel der alle andre er rike.

I tillegg til lavere pris, skal vi lage en nasjonal rammeplan som stiller krav til kvalitet og innhold, samtidig som den kommunale friheten ivaretas. Venstre vil ikke innføre en obligatorisk heldagsskole, men vi vil at alle barn skal ha reell mulighet til å gå på SFO. En god SFO kan nemlig gjøre underverker. Det kan være en trygg fellesskapsarena i nabolaget, et sted hvor barna får oppleve og delta i kultur og idrett, et strålende integreringsverktøy, en mestringsplass utenfor klasserommet, og et sted som gir lærelyst.

For Venstre er det ikke en løsning å tvinge barn til å fortsette ut SFO-løpet ved å gjøre det til en obligatorisk del av heldagsskolen. Vi vil heller gjøre SFO enda bedre, så barna har lyst til å gå der. Like viktig er det å fjerne de økonomiske hindrene som gjør at noen barn i dag ikke har mulighet til å delta.

De minste barna trenger ikke flere undervisningstimer. De trenger en meningsfull fritid hvor de kan leke seg til læring. Å sette tydeligere krav til hva en SFO skal være, samtidig som vi gjør det billigere for dem som trenger det mest, vil gi alle barn et reelt og godt alternativ til andre fritidsaktiviteter. Da tror vi også flere vil delta. En god SFO er en god start på skolen. Det vil Venstre at flere skal få oppleve.

Mer fra: Debatt