Debatt

Alle monner drar, må vi tenke

Hvordan kan vi bidra til å hjelpe klimaet?

Dette er et debattinnlegg som gir uttrykk for skribentens holdninger og meninger. Du kan sende inn debattinnlegg til debatt@dagsavisen.no.

Mandag 6. mai kom FNs nyeste klimarapport. Det var som å lese en dommedagsprofeti, og jeg fikk lyst til å legge meg ned og dø. Gi opp, skrike og belje var også muligheter som dinglet foran meg. Det vil si jeg skrek, og gjør det fortsatt, inni meg. Men det hjelper jo ikke, og det er det som er problemet. Jeg føler at det ikke hjelper, at det går til helvete uansett. Havet er en plastdynge. Jorda er erodert, og hva kan lille meg gjøre med det, lizzom?

Vel spørsmålet er ikke lenger hva du kan gjøre, men heller: Hva gjør du?

Her er hva jeg har kommet på:

Barber deg mindre! På legger, under armene, på dåsa, på kølla. La bushen gro! Det må bli sexy med hår! Da trenger vi så mange færre plastikkhøvler. Og ja, la gresset i hagen gro også, med god samvittighet. Gro en liten eng. Det hjelper biene.

Og bruk mindre kremer! Smink deg når du skal på fest. Du er bra nok som du er!

Og vask deg mindre med såpe! Huden er faktisk selvrensende, sier de lærde. Likevel dusjer vi opptil flere ganger om dagen, og fyller hår og hud med kjemikalier som ikke er bra for oss, og ikke er bra for naturen, eller havet det skylles ut i. Vi tror at det er urenslig og uhygienisk å dusje mindre, men det er feil, som så mye annet vi har lært, og som støtter opp mot regjerende industri.

Det samme gjelder husvasken. Bruk mindre kjemikalier, bytt til grønnsåpe! Det blir rent! Og tenk all plasten vi sparer da ‘a! Hvis vi bruker færre flasker med sjampo- balsam-såpe-kremer også videre.

Vask klærne dine sjeldnere også, og bruk vaskepose. Klærne slipper ut mikroplast. Ikke bare flis, men polyester, viskose, nylon, akryl. Det er plastikk. Det er sikkert ikke bra for huden heller, å ha det på, når jeg tenker meg om.

Og for himmelens skyld, eller havets, ikke tenk at billig er bra.

Se på mat, for eksempel. Billig mat er lettere å kaste.

Kjøp økologisk, ja det er nettopp dyrere. Kanskje er det ikke sunnere for oss, men det er sunnere for jorda og dyra. Det kan det være liten uenighet om.

«Billig er bra,» sier du, og ja, ingen vil vel bruke mer penger enn de må. Men det er ikke sikkert du bruker mer penger heller, selv om du velger dyrere produkter. Du bruker produktene mer effektivt når du må betale mer. Bruk og kast blir vanskeligere, for det at tingene koster, det gjør tingene kostbare for deg, og du tar umiddelbart bedre vare på dem. Mindre avfall er resultatet.

Og til deg som akkurat har fått ditt første barn. Du trenger ikke alt det stæsjet. Babynest, f.eks., hva skal du med det? Legg ungen på sofaen, på dyna. Det er like bra. Og vask ungen i vasken med vann når du skifter bleie. Dropp alt som heter whipes. Klut og vann. Det holder i bøttevis, og er bedre for den nyfødte huden. Jeg vet hva jeg snakker om, for jeg har seks barn. Og selv om jeg da, ifølge de nyeste rapportene, er et miljøsvin, trøster det meg at vi gjenbruker. At jeg omtrent ikke har kjøpt hverken leker eller klær til dem.

Og tenk over det før du kjøper ny sofa, nytt hagebord. Må du egentlig ha nytt? Og finn ut hva du liker og innred etter det, istedenfor hva som står i siste Maison eller Interiørmagasinet. Da får vi ikke bare ned forbruket, men også mer egenart!

Og om du må ha noe, let på Finn.no før du kjøper nytt. Kanskje finner du akkurat det du leter etter, kanskje også like i nærheten av deg.

Men det beste; det aller beste er om du lar være å kjøpe. For konsumet må ta slutt. Veksten må ta slutt. Det er ingenting som heter grønn vekst . Vekst er vekst. Fråtsing må bli flaut. Konsum må bli flaut. Det holder ikke med flyskam. Vi må føle miljøskammen også.

Men ja, vi må fly mindre. Lettere sagt enn gjort. Jeg vet. Særlig når vi ikke har hurtigtog som i Japan. Be om hurtigtog. Stem etter det.

Og i mellomtiden: ta med matpakke når du flyr. For fy faen så mye søppel det blir etter reisa, og ingenting ser ut til å bli resirkulert heller. Alt slenges i den svarte søppelposen. Har du sett hvor sinnssykt mye avfall det blir etter en flytur? La oss ta med matpakke når vi flyr, da!

Og du, ikke ta med kaffen og teen rundt. Sett deg og drikk isteden, og drikk av glass. Det er også sunnere.

Kjøp Hellmans majones istedenfor Mills, som kommer i plast. Bruk Hellmans-glassene til å fylle med frukt når barna skal på skolen. Ikke kjøp blader med plastleker inni.

Og poser til hundebæsj? De må i hvert fall ikke være av plast. Bytt til bambus. Eller la bæsjen ligge.

Ja, og apropos bæsj.

Boikott oppdrettsfisk! Ja, don’t get me started. Men oppdrettsfisken forsøpler havet! Bare fiskebæsjen, som skal ut i fjorden, gjennom milevis av plastrør, bidrar til tonnevis av mikroplast i fjordene våre. For ikke å snakke om hva selve bæsjen gjør mot det andre dyrelivet da. Hadde fisken vært på land, eller villfisk, ville ikke dette vært et problem. Ikke spis oppdrettslaks eller annen oppdrettsfisk mer. Økologisk fisk er heller ikke bra nok. Spis villfisk. Makrell, sild, torsk. Det er stort sett ikke oppdrett. Miljønasjonen Norge, my ass! Men det er en annen kronikk.

Og du, spør etter papirposer i butikken! Betal mer for det.

Og ja, for Guds skyld – dropp kjøtt noen dager i uka, og når du kjøper kjøtt, kjøp nært, og helst økologisk. Men ikke bli totalt veggis. Jorda trenger dyra. Jordsmonnet trenger å bli beita. Det er derfor du skal kjøpe økologisk kjøtt når du spiser kjøtt, for de dyra beiter, og det er bra for alle.

For snart kommer dommens dag. Den dagen vi alle må stå til rette for det vi har gjort, du er kanskje dau da, og bryr deg ikke?

Jeg bare spør, for etter å ha lest siste nytt fra FNs klimapanel fikk jeg, som sagt, lyst til å legge meg ned og dø.

Det hjelper ikke, tenkte jeg, hva bittelille jeg gjør i møtet med dette sinnssykt store problemet. Og det er det som er utfordringen, at vi må endre tankegodset vårt. Alle monner drar, må vi tenke!

Hva kan jeg gjøre, må vi tenke.

Jeg lagde denne lista, og vil følge den.

Gjør det du og! Eller les min en gang til, og tenk på alt det DU kan gjøre, og tenk på hva det vil gjøre igjen, om vi alle gjorde det.

Og hvor mye mer positiv blir ikke fremtiden da, når vi kan gjøre noe. Innvirke på de forferdelige scenarioene som hagler ned på oss.

Handling er makt, sier jeg! Du har makt.

Mer fra: Debatt