Debatt

Hvorfor betaler vi mer i moms på mensprodukter enn drops?

Cirka 163 435 020 kroner er blodpenger rett i statskassa hvert år.

Dette er et debattinnlegg som gir uttrykk for skribentens holdninger og meninger. Du kan sende inn debattinnlegg til debatt@dagsavisen.no.

Av: Anine Kierulf, gründer av No Nonsens økologiske tamponger, og Jeanett Pettersen, gründer av Flove menskopp

Hvorfor må vi betale 25% moms på mensprodukter? Hvorfor betaler vi mer moms på mensprodukter enn det vi gjør på for eksempel tyggegummi og drops?

Norske kvinner bruker cirka 700 kroner på mensprodukter i året. Antall kvinner i fruktbar alder i Norge er 1 167 393 (Kilde: SSB). Ut i fra dette betaler vi ca.163 435 020 kroner i MVA i året på mensprodukter.

Generelt er det en selvfølge å både betale skatt av lønna og moms på produkter og tjenester; dette kommer tross alt oss alle og samfunnet til gode. Men vi synes det prinsipielt er urettferdig at vi må betale moms på mensprodukter som om det var en luksusvare. Mensprodukter er per dags dato sett på som «ikke-essensielle» produkter og blir derfor beskattet 25%. Til sammenlikning blir “essensielle” produkter som tyggegummi og drops skattet bare 15%.

Mensen er en biologisk blødning de fleste kvinner og mange transseksuelle har hver måned, i gjennomsnitt 40 år av livet, som vi ikke kan kontrollere - med mindre vi stapper kroppen full av hormoner hver dag. Uten mensen så ville ingen av oss vært født. Mensen gir liv og viser at kroppen fungerer som den skal. Men, mensen gir oss dessverre også månedlige utfordringer, smerter og ubehag.

Takket være mensprodukter kan vi kvinner leve ganske normalt den uka i måneden vi har mensen. Uten disse produktene ville mange av oss (med mindre man kan sy tøybind) mest sannsynlig vært hjemme fra jobb og skole flere dager i måneden. Dette hadde kostet staten -- og derfor oss alle mye penger. Fordi mensen er noe som gagner oss alle, men en byrde kun kvinner må bære, så mener vi at momsen bør kuttes eller fjernes helt - for å gjøre uken litt bedre. Staten burde ikke tjene penger på at kvinner må kjøpe helt essensielle produkter som hjelper oss å fungere i hverdagen. Hvis staten ikke ønsker kutte momsen synes vi disse pengene heller bør øremerkes og brukes på forskning innen kvinnehelse og til å utvikle bedre mensprodukter og prevensjonsmidler.

Canada, Irland, Australia, India har redusert eller fjernet momsen på mensprodukter helt. Storbritannia reduserte i 2018 skatten på mensprodukter fra 20% til 5%.

De fleste med mensen bruker mye penger på mensprodukter i løpet av livet. Mange, også i Norge sliter med å få hverdagsøkonomien til å gå rundt og 25% billigere mensprodukter ville hjulpet og gjort mensen til en litt mindre belasting enn det trenger å være.

Det er tross alt dritt nok å ha smerter i magen og blø én gang i måneden.

 Gå inn opp https://www.opprop.net/bort_med_mva_pa_mensprodukter for å skrive under på kampanjen om du er enig.

Mer fra: Debatt