Debatt

Fuck off, mrs. Hopkins

Oslo har sagt tydelig ifra: Du kødder ikke med Oslo. Du lyver ikke om byen vår.

Dette er et debattinnlegg som gir uttrykk for skribentens holdninger og meninger. Du kan sende inn debattinnlegg til debatt@dagsavisen.no.

Vi anstrenger oss på lederplass for å holde en sober tone uten banneord og hets. Men når en britisk rasist kommer til Oslo, til vår by, og sprer sin gift, gjør vi et unntak. Og det i et språk ukas minst velkomne gjest forstår: Fuck off.

Den britiske ytre høyre-kommentatoren og såkalte mediepersonligheten Katie Hopkins var denne uka invitert av nettstedet Document.no til Oslo for å holde foredraget «The Islamisation of Western Europe».

I kjent stil benyttet hun også anledningen til å legge ut en video på sosiale medier. Hun filmet seg selv foran moskeen i Åkebergveien mellom Grønland og Tøyen, og fortalte sine følgere at: «Den østlige delen er i ferd med å bli tatt over. De som bodde i øst, har flyttet til vest. Dette stedet er i ferd med å bli oversvømmet av somaliske gjenger. De har også kommet inn i lokale bydelsutvalg. Politiet patruljerer sjeldnere i øst. Det samme man ser om og om igjen når en bydel begynner å bli tatt over av islam».

Dette har selvsagt utløst et ras av reaksjoner fra Oslo-folk, som ikke på noen måte kjenner seg igjen i Hopkins’ åpenbare fake news. «Løgner» skrev Andreas Halse, bystyremedlem for Arbeiderpartiet. «Jeg er så lei av bullshit som dette», meldte Nina Refseth, styreleder for Det Norske Teatret. Folk i Oslo vet at Hopkins i videoen står et par hundre meter fra landets største politistasjon på Grønland, og i et område som er velfungerende, etnisk blandet og på vei opp med fredfulle parker, populære restauranter og et yrende kaféliv.

Mrs. Hopkins hevder i posten på nett at «det er få nordmenn å se» og at «segregeringen er langt framskredet». Det kan hun si bare fordi hun gir suverent blaffen i fakta, og derfor er hun farlig. Historien har vist oss at insisterende løgner kan skape destruktive «sannheter». Hopkins prøver å tilpasse terrenget til kartet, og skamløst forteller hun sine løgner. Men Oslo har sagt tydelig ifra: Du kødder ikke med Oslo. Du lyver ikke om byen vår. Og du mobber ikke kameratene våre.

Mer fra: Debatt