Debatt

Oslos lettvinte byrådsleder

I sin 1. mai-tale på Youngstorget serverte byrådsleder Raymond Johansen usannheter og lettvinte påstander. Høyre forventer mer fra Oslos byrådsleder. La oss ta det punkt for punkt.

Dette er et debattinnlegg som gir uttrykk for skribentens holdninger og meninger. Du kan sende inn debattinnlegg til debatt@dagsavisen.no.

Byrådslederen påstår at 6 av 10 sykehjem er drevet av private. Da inkluderer han sykehjem drevet av ideelle organisasjoner. Etterlatt inntrykk blir derfor at 60 % er «privatisert». Det er feil. Det er i dag 35 prosent av sykehjemmene i Oslo som driftes av private omsorgsbedrifter. Hvis Ap vinner valget er det ingen igjen om to år.

Byrådslederen påstår at «overskudd loses ut av landet til skatteparadis». Han skaper et inntrykk av at selskapene ikke betaler skatt. Det er feil. Alle selskap som leverer tjenester til Oslo kommune er norske og de skatter til Norge.

Byrådslederen påstår at «nå reiser over halvparten kollektivt». Det er feil. Ifølge Den nasjonale reisevaneundersøkelsen for 2018 er tallet 29 prosent.

Byrådslederen påstår at «Høyre solgte arvesølvet bit for bit» før han fortsetter å snakke om at Ap har skapt en kraftgigant. Det gir inntrykk av at Høyre solgte kraftaksjer. Det er feil.

Byrådslederen påstår at «Høyres byrådslederkandidat ville gjøre midlertidighet til den nye standarden». Det er ikke bare en grov mistenkeliggjøring, det er også feil. Han skryter av egen innsats i kampen mot arbeidslivskriminalitet. Men arbeidet ble startet i 2014 av daværende finansbyråd Eirik Lae Solberg.

Byrådslederen påstår at det borgerlige byrådet solgte kommunale eiendommer for 11 milliarder kroner de siste 10 årene vi styrte. Det er feil. Det riktige beløpet er 4,6 milliarder. Mange av salgene stemte Ap for. Samtidig kjøpte vi for mye mer enn det vi solgte for fordi vi bl.a. fordi trengte nye skoletomter. Selv har Ap sørget for salg av eiendom til 752 millioner på 2 år. I tillegg arbeider byrådet med å selge det gamle Munchmuseet og Deichmanske Hovedbibliotek på Hammersborg.

Byrådslederen harselerer over salg og tilbakeleie av den gamle sjømannsskolen, nå Kongshavn videregående skole. Faktum er at leieavtalen er god og at husleien per elev er lavere enn kostnadene ved å drive mange av kommunens egne skolebygg.

Byrådslederen trekker frem at det er flere konserter i Oslo enn i København og Stockholm. Det var det i 2015 også. Til orientering arrangeres det ingen store utendørskonserter i Oslo denne sommeren.

Til slutt skryter byrådslederen av at byen har åpnet seg mot fjorden. Ærlig talt, fjordbyen med sjøbadene var det Høyre som kjempet fram. Arbeiderpartiet gikk mot store deler av fjordbyen og har liten troverdighet i saken.

Mer fra: Debatt