Debatt

Arbeiderpartiets språkpakke leverer for de aller minste

Det er ingen uenighet om målet om at alle barn skal kunne godt nok norsk før de begynner på skolen, slik Høyres Begum og Tybring-Gjedde hevder i Dagsavisen 8. mai. La oss heller snakke om hvordan vi kommer oss dit.

Dette er et debattinnlegg som gir uttrykk for skribentens holdninger og meninger. Du kan sende inn debattinnlegg til debatt@dagsavisen.no.

Oslo var i over 18 år styrt av Høyre. Det borgerlige byrådet bygget for få barnehager, særlig i de områdene av byen der behovene er størst, som i Groruddalen og Søndre Nordstrand. Høyre satset aldri nok på nødvendig språkutvikling i barnehagene. Bydelene, som har ansvar for å drifte barnehagene, ble sultefôret. Da Høyre styrte i 2015, var Oslo det fylket som manglet flest barnehagelærere. I 2015 fikk Arbeiderpartiet, MDG og SV tillit til å styre byen i en ny retning. Her er vår språkpakke og det vi har levert for byens aller minste:

1. Flere barnehageplasser og økt deltakelse. Nok barnehageplasser er en forutsetning for barns deltagelse og mulighet for å lære norsk før de begynner på skolen. I år åpner vi barnehageplass nummer 3000, i tråd med det vi lovet i 2015.

2. Barnehagene i Oslo skal ha 50 prosent barnehagelærere. I 2019 bevilger vi 97 millioner til dette.

3. Kompetansepakke for norskopplæring til medarbeidere i barnehagen. Oslo Voksenopplæring har fått i oppdrag å tilby norskopplæring til barnehageansatte med svake norskferdigheter. Vi stiller strengere språkkrav til de som vil bli fast ansatt i en barnehage.

4. Systematisk språkutvikling for barn i barnehagen. Vi har satt av øremerkede midler til språkstimuleringstiltak for barn i barnehagealder. I 2019 utgjør det 25,5 millioner.

5. Økt kvalitet og kompetanse i barnehage. 17,4 millioner er satt av i 2019 til blant annet økt bruk av digitale pedagogiske verktøy i barnehagen, stipend for styrere som tar den nasjonale lederutdanningen, og til oppfølging av egen strategi om kompetanse i Oslobarnehagene.

Styrking av barnehagetilbudet vil fortsatt være av høy prioritet for Arbeiderpartiet.

Mer fra: Debatt