Debatt

Se, der ligger fjorden!

Vannkantens beste tomt bør få innhold som forholder seg til fjorden utenfor.

Dette er et debattinnlegg som gir uttrykk for skribentens holdninger og meninger. Du kan sende inn debattinnlegg til debatt@dagsavisen.no.

Fjordbyen Oslo fylles av bygninger, næringsliv og funksjoner som kunne ligget hvor som helst. Vannkantens beste tomt bør få innhold som forholder seg til fjorden utenfor. Arbeiderpartiets Agnes Nærland Viljugren og Victoria Marie Evensen argumenterer for å bygge fotografihus på Sukkerbiten i Dagsavisen 29. april. Det høres slett ikke ille ut med et fotografihus her, men vi mister en mulighet som er en av de siste i det området man pleide å kalle Oslo havn. Et sted som gjør Oslofjorden tilgjengelig for folk, og byen tilgjengelig fra fjorden.

Vi trenger noen fleksible byrom ved fjorden. Et sted som kan avlaste og supplere det populære sjøbadet på Sørenga, og være fast tilholdssted for badstueflåtene. Dersom planen om et helårs flytende badebasseng etter finsk modell også blir virkelighet vil det sette byen vår på kartet som den helårsbadebyen vi er i ferd med å bli.

Vi trenger også kaikanter hvor man kan legge til med båt. Et sted der det er mulig å legge ut ekstra flytebrygger ved spesielle anledninger og ta imot gjester som kommer sjøveien. La oss gjerne kalle det en fjordpark. Sukkerbiten bør få være et sted for all slags rekreasjon ved og på fjorden. Viljugren og Evensen har nok rett i at det trengs noe mer enn badeliv for å sikre folkeliv på Sukkerbiten også i det lange norske vinterhalvåret. Hvis man skulle bygge noe på en snipp av Sukkerbiten som kan sikre aktivitet hele året bør det være noe som faktisk har med fjorden å gjøre. Aksjonsgruppen Sukkerbitens venner skisserer mange gode idéer i sitt dokument «Nye Sukkerbiten – Friområde, grønn lunge, badeøy og plattform for fjordaktiviteter». Et «fjordsenter» for formidling av kunnskap om miljø og natur i Oslofjorden er en av dem. Et slikt senter ville ikke trenge i nærheten av 3700 m2 som det foreslåtte fotografihuset ønsker seg. Et fjordsenter ville også kunne være en arena som kan brukes av alle slags fjordrelaterte foreninger til åpne møter og arrangementer. Mulighetene er mange.

Et fotografihus vil berike Oslo, og det håper jeg vi får oppleve. Men det er et bygg og en funksjon som ikke trenger sjøutsikt og kaikant. Vi må skape en fjordby som forholder seg til fjorden som mer enn et vannspeil. Indre oslofjord er havets lange arm helt inn i bykjernen. La oss ta den i bruk.

Mer fra: Debatt