Debatt

Friområder for folk

Tenk hvor vanskelig det hadde vært å skape Frognerparken i dag hvis det allerede var bygget noe der? Vi tør påstå at det hadde vært umulig.

Dette er et debattinnlegg som gir uttrykk for skribentens holdninger og meninger. Du kan sende inn debattinnlegg til debatt@dagsavisen.no.

Det er i brytningstider vi trenger politikere som sikrer friområder for folk.

Det er dette det handler om når Oslo SV nå går for friområde både på Bjørvikautstikkeren og på Sukkerbiten, utenfor Operaen og Munchmuseet i Bjørvika. Vi er uenige med Viljugrein og Evensen fra Arbeiderpartiet som 29. april skrev at de mener det er bra med fotomuseum her. Sukkerbiten er et unikt område i Oslo med direkte tilgjengeligheten til sjøflaten fra flere kanter. Et slikt område bygger du bare ned en gang – for deretter vil bygningene alltid stå der. Utsikt, unike solforhold og nærhet til sjø på alle kanter er kvaliteter midt i sentrum av en storby som bør brukes til å fremme friluftsliv og rekreasjon.

Befolkningsøkningen i Oslo generelt, og i Bjørvika spesielt, tilsier at byen trenger bedre tilrettelegging for friluftsliv og rekreasjon i strandsonen. Bare frem til 2030 vil Oslo vokse med opp mot 100 000 mennesker og i dette området alene skal det bygges nye boliger for 10 000 mennesker. Viljugrein og Evensen er bekymret for liten bruk av områdene. De kan neppe ha tatt seg en tur ned i Bjørvika de siste ukene. Det syder av liv. I tillegg vil presset bli enda større. Deichmanske bibliotek, Munchmuseet og Operaen forventer tilsammen 4,5 mill. besøkende årlig. I tillegg til alle restaurantene i området trekker dette folk hit hele året. De sier friområde er dyrt, men fotomuseum er heller ikke gratis. Prosjektet baserer seg på 25 millioner kroner i årlige offentlige tilskudd for å kunne betale husleie.

SV vil ha flere grønne arealer og tilgang til sjøen, slik at Oslo blir en god by å bo og vokse opp i. Det finnes mange lokaler som kan bli flotte fotografihus, men ikke mange områder som kan bli så gode friområder som Sukkerbiten.

Mer fra: Debatt