Debatt

... men hovedpoenget, da?

Jeg vil replisere på et par av punktene Odd Erling Olsen tar opp i sitt tilsvar til mitt innlegg (26.4).

Dette er et debattinnlegg som gir uttrykk for skribentens holdninger og meninger. Du kan sende inn debattinnlegg til debatt@dagsavisen.no.

Det er flere påstander jeg kunne bestride, men av plasshensyn og fordi det kanskje er det mest konstruktive, begrenser jeg meg til å gjøre enda tydeligere hva vi mener.

Ønsker Utdanningsforbundet egentlig demokrati?

Først uttrykker jeg gjerne min støtte til det han sier om samarbeid og god kollegialitet i andre saker der vi har felles interesser. Utdanningsforbundets tillitsvalgte, både lokalt og sentralt, er gode og konstruktive samarbeidspartnere for Lektorlaget i mange sammenhenger.

Odd Erling Olsen: Har Lektorlaget egentlig systemforståelse?

Men han har lest mitt innlegg dårlig. Hovedpoenget, som Olsen ikke vil ha oppmerksomhet rundt, er at hver enkelt skole lager egne arbeidstidsavtaler, avtaler som bare gjelder på den skolen. Det er vanskelig å forstå hvorfor størrelsesforholdet som gjelder i etaten som helhet (knapt 6500 for Utdanningsforbundet, drøyt 500 for Lektorlaget) skal være en saklig grunn til at de skal ha enerett lokalt på alle skoler, også der de er i mindretall. Med dette som utgangspunkt ønsker vi å få til en revisjon av avtaleverket, slik at det åpnes for lokal forhandlingsrett i de lokale forhandlingene. Dette føles spesielt presserende på de arbeidsplassene der Utdanningsforbundet er langt svakere representert enn de er i etaten for øvrig. Ville det vært riktig om representasjonen i de lokale medbestemmelsesutvalgene på skolene ble bestemt av hvor mange medlemmer hver forening hadde i etaten totalt?

I Lektorlaget tror vi på bred deltakelse når lokale løsninger skal utformes. Det er i tråd med det vi tror er en ganske utbredt demokratiforståelse. Vi hadde håpet på mer samarbeidsvilje fra Utdanningsforbundet i denne saken, for vi opplever dem ellers som genuint opptatt av at skolen skal være en demokratisk arbeidsplass. Men deres leder i Oslo ønsker ikke noen slik prosess, selv om det klart kunne styrke den lokale medbestemmelsesretten. Det betyr at mange fagorganiserte fortsatt blir utestengt fra forhandlinger om egen arbeidstid med egen arbeidsgiver.

Mer fra: Debatt