Debatt

Bør kredittkort begrenses for studenter?

Som student er man typisk i starten av det voksne livet og i en fase av livet der man ikke alltid har like mye penger å rutte med. Man hører fra foreldre, lærere og venner om fordelene og ulempene ved å ta opp studielån, boliglån og kredittkort. Og et spørsmål man kan stille er: Bør egentlig studenter kunne få kredittkort? Mye kan tale for at svaret kanskje bør være nei.

Dette er et debattinnlegg som gir uttrykk for skribentens holdninger og meninger. Du kan sende inn debattinnlegg til debatt@dagsavisen.no.

Som et klart utgangspunkt bør alle studenter i det minste ha den rette kunnskapen om lån og renter før man begynner å bruke penger man ikke har. Selv tilhengerne av kredittkort vil innrømme at man bør være svært forsiktige med dem. Og studenter er ikke kjent for å være særlig gode med penger. Å skaffe seg et kredittkort der man må betale tilbake betydelige summer i etterkant kan høres ut som en dårlig ide for mange studenter. Og det er det også i en god del tilfeller.

For eksempel bør studenter ikke skaffe seg et kredittkort dersom man ikke har en fast inntekt eller annen stabil inntektskilde. Hvis man ikke kan betale tilbake de månedlige beløpene, er det nyttesløst å skaffe seg et kredittkort. Da er det en bedre ide å prøve å sette av penger på sparekontoen i forkant. Det er viktig å huske at kredittkort gir deg penger som du ikke ennå har tjent. Pengene må betales tilbake før de ender som et stort svart hull, som bare blir vanskeligere og vanskeligere å betale tilbake, etterhvert som nye renter kommer på toppen av gamle renter.

På den andre siden er det også visse fordeler ved å ha et kredittkort tilgjengelig en gang i blant. Dersom man vet hvordan man bruker det, så kan man tjene opp ulike typer bonuser, som kan ha høy verdi for en fattig student. Og en gang i blant kan det være svært nyttig å ha noe likviditet tilgjengelig, om det en måned skulle dukke opp en uforutsett kostnad.

For studenter som ikke har skaffet seg et kredittkort, men som vurderer å gjøre det, så er det lurt å tenke på to ting. For det første, forstå hvorvidt det er riktig for deg å skaffe deg et kredittkort i det hele tatt. Har du inntekten til å betale tilbake? Har du den finansielle ryddigheten og disiplinen til å huske å betale tilbake? For det andre, sørg for at du velger et kredittkort som du kan håndtere og som passer ditt behov. Ikke velg et kredittkort med for høy kredittgrense. Og sammenlign renter og fordeler mellom ulike kredittkort. Til slutt, vær forsiktig og sørg for at ikke rentene løper løpsk uten at du merker det.