Debatt

Aberia og Norlandias ideologiske korstog

Når man styrer en by, bør man bruke sunn fornuft. Vi som forvalter fellesskapets penger, har et ansvar for å sikre at pengene går dit de er ment å gå.

Dette er et debattinnlegg som gir uttrykk for skribentens holdninger og meninger. Du kan sende inn debattinnlegg til debatt@dagsavisen.no.

Alt for mange offentlige millioner har de siste årene gått direkte inn i formuene til eiere av store private velferdsbedrifter. Det er det mange som med god grunn reagerer på. Særlig når det går på bekostning av kvaliteten på velferden eller på lønningene til de ansatte.

24. april kan vi lese et innlegg fra direktører i Aberia og Norlandia som tillegger SV meninger vi ikke har. Forfatterne påstår vi vil ha offentlig monopol på private barnehager, men dette er noe de har funnet på selv.. Dette er ikke SVs standpunkt og ikke byrådets politikk.

Mange private ideelle aktører driver barnehager som beriker et mangfoldig barnehagetilbud i Oslo. Disse aktørene ønsker vi velkommen. Problemet med store, kommersielle aktører  er todelt: For det første bidrar de til det stikk motsatte av mangfold når de konkurrerer ut de små ideelle private barnehagene. For det andre forsvinner store beløp ut til utbytte for private eiere. Disse pengene burde heller brukes til å styrke kvaliteten i tilbudet og sikre en anstendig lønn og pensjon for de ansatte.

Skribentene hevder videre at vi kun er opptatt av å hindre privat konkurranse i kvinnedominerte sektorer. Argumentet faller på steingrunn. En av de mest omtalte stridsspørsmålene om offentlig eller privat drift i Oslo de siste årene har handlet om avfallsinnhenting. Byrådet har også i perioden tatt vaktmesterne på skolene tilbake som kommunalt ansatte. Dette er per i dag mannsdominerte yrker.

Vi ser frem til valgkamp og er klare for fire nye år med SV ved roret i Oslo. Da vil vi jobbe for å avkommersialisere driften av sykehjem etter hvert som kontraktene går ut. I tillegg vil SV redusere andelen kommersielle aktører i barnevernet og unngå nye kommersielle barnehager.

Mer fra: Debatt