Debatt

Sosialdemokrati i framgang

De spanske høyrepopulistene vant overskriftene etter søndagens valg i Spania, men sosialdemokratene vant valget. Glasset er halvfullt, ikke halvtomt.

Dette er et debattinnlegg som gir uttrykk for skribentens holdninger og meninger. Du kan sende inn debattinnlegg til debatt@dagsavisen.no.

Ikke siden fascisten Francos dager har Spania hatt et ytre høyre-parti i parlamentet. Nå har Vox fått rundt 11 prosent av stemmene og 24 seter i nasjonalforsamlingen, og lover å gjøre Spania «great again». Den nasjonalistiske bølgen kommer aller mest som en reaksjon på Catalonias kamp for selvstendighet. Framveksten av et nytt høyreparti i landet skyldes altså ikke først og fremst innvandring, selv om partiet også står for klassisk tankegods fra høyre flanke. Skepsis til multikultur, immigrasjon, abort, homofile ekteskap og såkalt «radikal feminisme» hører med til den mørkeblå paletten.

Statsminister Pedro Sanchez, som tok over makta i juni i fjor etter at det styrende konservative partiet mistet tilliten i parlamentet, ledet søndag sine sosialdemokrater til deres første valgseier siden 2008. Det første året i posisjon har han og hans kvinnedominerte regjering brukt på å løfte minimumslønningene i Spania. I sin seierstale vektla Sanchez kampen mot ulikhet.

Sosialdemokratiets ideer vant fram i Spania og viste sin levedyktighet. Valget i Spania er derfor aller mest gledelig, selv om krefter som vokser fram på ytre høyre flank alltid er urovekkende. Sosialdemokratiet har snudd en dramatisk dårlig trend i landet. Partiet som ble halvert, har igjen reist seg. 29 prosents oppslutning er svært bra hvis man ser til sosialdemokratenes dramatiske erfaringer i land som Frankrike, Tyskland, Nederland og Tsjekkia. Det spanske valget er derfor til inspirasjon for søsterpartiene i Europa som sliter med oppslutningen.

Det er håp også i utviklingen i USA, der nye og sterke stemmer i det demokratiske partiet forfekter klassisk, europeisk sosialdemokratisk politikk. Idealene om rettferdig fordeling, like muligheter, samfunn med små forskjeller og økologisk bærekraft er verken utopiske eller på defensiven. De er framtida.

Mer fra: Debatt