Debatt

Norsk korn – glemt bærekraftig tusenkunstner?

Grøt, flatbrød og øl har historisk vært de viktigste matvarene vi har brukt korn til i Norge. Vi har dyrket korn i minst 4500 år her til lands.

Dette er et debattinnlegg som gir uttrykk for skribentens holdninger og meninger. Du kan sende inn debattinnlegg til debatt@dagsavisen.no.

Tidligere har det vært dyrket korn over hele Norge, også i Nord-Norge, men import av korn har funnet sted helt fra middelalderen. Bygg, hvete og havre er de tre store kornslagene i Norge i dag, men det dyrkes også noe rug. Og i dag er det brød som er vårt viktigste kornbaserte næringsmiddel. I 2017 spiste nordmenn 80,7 kg korn med utgangspunkt i mel. Men det er for lite både ut fra en helsemessig og en bærekrafts-inngang.

Norsk kornproduksjon utgjør i dag opp mot 1.300.000 tonn årlig med en optimal sesong. Da dekkes inntil 80 prosent av dagens melbehov for norske forbrukere samt størstedelen av det norske kraftfôrbehovet.

All matproduksjon setter klimaavtrykk. Men plantebasert matproduksjon setter mindre klimaavtrykk enn det meste av annen matproduksjon. Korn og kornbaserte produkter er derfor noe av det mest bærekraftige du kan spise. Et norskprodusert grovt brød setter et CO2-avtrykk på kun 0,9 kg, betydelig mindre enn de fleste andre matvarene vi spiser – ja opp til 10–20 ganger mindre.

Kornproduksjon er nemlig en svært effektiv måte å produsere mat på, og på verdensbasis står korn for rundt 50 % av menneskers energiinntak. Korn har den store fordelen at det kan benyttes direkte som menneskemat. Men i Norge kommer per i dag bare ca. 30 % av kaloriene vi spiser fra brød og korn, altså langt under verdensgjennomsnittet.

Hvor mye matkorn som vi kan produsere i Norge varierer med klimaet og vekstsesongen. Men det er mulig å bruke mer areal i Norge til kornproduksjon og dermed øke mengden norskprodusert klimavennlig og sunn mat. Spesielt bygg er en kornart vi kan og bør dyrke mer av. Det foregår flere forskningsprosjekter knyttet til økt norsk kornproduksjon, både når det gjelder nye sorter og å øke avkastningen. Skal vi klare å dekke opp en økende etterspørsel kan noe økt produksjon skje på nye areal, men mesteparten må komme gjennom bedre utnyttelse av eksisterende areal.

De norske kostholdsrådene anbefaler at vi spiser grove kornprodukter hver dag. De kornproduktene du velger bør gi omtrent 70 gram sammalt mel eller fullkorn per dag for kvinner, og 90 gram for menn. Spiser du fire brødskiver med ekstra grovt brød er du enkelt i mål eller du kan spise et par tallerkener havregrøt om dagen.

Kostrådene er hovedsakelig basert på vurderinger av innholdsstoffer i maten, særlig fiber og hvilke effekter disse har. I studier av helseeffektene til fullkorn bestilt av danske og amerikanske helsemyndigheter er det godt dokumentert en rekke positive effekter av å spise grov kornbasert mat som redusert risiko for hjerte- og karsykdommer, redusert risiko for type 2-diabetes og redusert risiko for kreft i tykk- og endetarm.

Norske forbrukere har lang tradisjon for å spise brød, men vi kan godt spise mer grove brød og andre grove kornprodukter. Grøt er et produkt som kan brukes gjennom hele dagen.

Og det beste av alt, det er verken krevende eller dyrt å legge om kosten til mat som både er bra for deg og for miljøet om du går for mer kornbasert mat.

Mer fra: Debatt