Debatt

Politisk bomtur

De seriøse partiene må slå ring om bompengene.

Dette er et debattinnlegg som gir uttrykk for skribentens holdninger og meninger. Du kan sende inn debattinnlegg til debatt@dagsavisen.no.

Bompengemotstandere på Vestlandet og Østlandet kan bli en nøtt å knekke for de normale partiene ved høstens lokalvalg. Spesielt for «bompengepartiet» Frp. Før stortingsvalget i 2013 gikk partiet til valg på et løfte om å avskaffe bompengene hvis partiet kom i regjering. Partiet kom i regjering og fikk samferdselsministeren. Bompengestasjoner har likevel vokst opp som paddehatter.

Bompengemotstanderne har gått lei og dannet sitt eget parti. Partiet som springer ut av Folkeaksjonen Nei til mer bompenger (FNB), er ikke nytt av året. Det ble stiftet i Stavanger i 2014 som en protest mot den nye bompakken som da ble vedtatt innført. Partiet fikk valgt inn tre representanter i bystyret. Ved høstens valg stiller partiet lister i fire fylker og i flere kommuner. Det er godt gjort å stille så mange valglister, og det er interessant at folk er villig til å stå på slike lister.

I Bergen, der bomepengemotstanden er sterk, fikk FNB nylig 17 prosent på en lokal meningsmåling. Slikt er skremmeskudd mot de seriøse partiene. Det kan være brukt løskrutt. Valghistorien viser at ensakspartier ofte blir til døgnfluer. Velgerne stemmer på politikere som er i stand til å ha flere politiske tanker i hodet. Ensakspolitikere kan bli valgt, som i Stavanger, men de forsvinner som regel ut igjen ved neste valg.

FNB stiller også liste i Oslo og byrådspartiene er bekymret. Oslo får nye bomstasjoner 1. juli som ledd i finansieringen av Oslopakke 3. Timingen kunne ikke ha vært dårligere med tanke på valgkampen. Oslos velgere er blitt vant til å betale bompenger. De vet at pengene går til å finansiere kollektivtilbud, gang- og sykkelveier og helt nødvendige veiprosjekter. FNB blir neppe en farlig utfordrer til Ap, SV og MDG.

Partiene i Oslo, Drammen, Stavanger, Bergen og andre steder der bompengemotstanderne har lister, bør likevel ta høyde for at bompengene blir en sak i valgkampen. Politiske døgnfluer som surrer rundt i valgkampen, kan ta oppmerksomheten vekk fra de viktige sakene. De seriøse partiene må slå ring om bompengene.

Mer fra: Debatt