Debatt

Boikott fungerer

Dagsavisen har publisert flere artikler om Eurovision-finalen 2019 i Israel. Boikott er et sterkt virkemiddel, som har vært brukt politisk og kulturelt i mange år. Nå også om en sangfinale i regi av Den europeiske kringkastningsunionen (EBU).

Dette er et debattinnlegg som gir uttrykk for skribentens holdninger og meninger. Du kan sende inn debattinnlegg til debatt@dagsavisen.no.

Alle land som arrangerer denne finalen bruker den direkte eller indirekte som en merkevarebygging. Konkurransen skal i 2019 vise « Israels vakre ansikt» i en tid der Jerusalem er blitt hovedstad, mot alle internasjonale avtaler, og Netanyahu har sagt at han skal annektere deler av de ulovlige settlement på okkupert Vestbredden. Ikke nok med det, dreper militære demonstrerende barn, kvinner og menn i Gazas utendørsfengsel nær grensen til Israel. Siden den store protestmarsjen for retur startet av sivile på Gaza den 30. mars 2018, har mer en 26.000 blitt skadd. Makten mellom palestinerne og Israel er så asymmetrisk at det ser ut til at sistnevnte nesten kan gjøre hva de vil. Aldri har vanlige folk på Vestbredden og i Gaza hatt det verre i en tid uten opprør og bomberegn.

Hvorfor brukes boikott politisk og kulturelt? En viktig grunn er å få stor oppmerksomhet mot brudd på menneskerettigheter og urettferdighet. Da kan det være lettere å få flere folk og politikere til å bry seg. Idretten har flere ganger boikottet sentrale arrangementer. I 1936 boikottet Arbeidernes Idrettsforbund (1924-46) OL i Tyskland for å rette oppmerksomheten mot Hitlers rasediskriminering og fengsling av jøder og kommunister. Den største idrettsorganisasjonen den gang, Norges Landsforbund for idrett, deltok. De ville ikke blande idrett og politikk, slik finalistene i Keiino hevder i dag når de skal til Israel.

Israel arrangerte U21 EM-finalen i 2013. Erik Cantona og andre advarte mot boikott, hvis Israel ikke slapp den beste palestinske fotballspilleren fra Gaza, Mahmoud Sarsak, fri. Han hadde sittet i flere israelske fengsler fra 2009 uten lov og dom, fordi han var så lovende. Israel ønsker ikke helter fra Gaza som ikke er terrorister. 10 juli 2012 fikk han sin frihet tilbake, men ble skadet for livet pga tortur. Også i 2012 var det mange som mente at vi ikke måtte blande idrett og politikk. De så på seg selv som upolitiske og nøytrale.

Hans Fredrik Grøvan (KrF) har ifølge Dagsavisen sagt at boikott ikke er et virkemiddel som skaper fred. Det har han rett i, men med Trump på maktens høyde er det ikke sjanser for fred og forsoning. En arabisk venn av meg har skrevet et dikt om den internasjonale stillheten om palestinernes situasjon. Der heter det: «Kuler dreper ikke, men menns stillhet. Hvis rettighet stilner, vil urettferdighet triumfere.» Det er det som skjer på et politisk og kulturelt plan på Vestbredden og Gaza nå.