Debatt

Fastlåst i oljesumpen

To dager før 40.000 tok til gatene mot fossile politikere, valgte Jonas Gahr Støre å gå ut med en advarsel om en sluttdato for norsk olje.

Dette er et debattinnlegg som gir uttrykk for skribentens holdninger og meninger. Du kan sende inn debattinnlegg til debatt@dagsavisen.no.

Under den misvisende tittelen «Nøkkelen til egen framtid» kommer Jonas Gahr Støre med en garanti om framsnakking av oljesektoren. Ikke bare bommer Støre med timingen, men han viser effektivt frem at lederen i Arbeiderpartiet fremdeles går rundt med oljeskylapper.

Det er nødvendig å ha en styrt avvikling av en sektor som innen kort tid vil bli utkonkurrert av bedre teknologier kombinert med en langt langt tøffere klimapolitikk. Det er også nødvendig å konkludere med at mye norsk olje og gass må bli liggende for å ta ansvar for en levende planet. Likevel prøver Støre seg med et argument om at vi ikke kan ha en sluttdato for norsk olje fordi «vi ikke stoppet med vannkraft da vi fant olje». Virkelig?

Forhåpentligvis fikk Støre seg en real vekker under klimademonstrasjonen fredag 22.3. Det er ikke hver dag 40.000 norske unge tar til gatene for å vekke politikerne. Men de unge har innsett at de må ofre skolegang for å få oppmerksomhet om en sak som overskygger absolutt alt: Deres fremtid.

De unge ønsker seg ikke flere oljefelt. I stedet vil de ha 55 % kutt i norske klimautslipp innen 2030 og 65 milliarder i klimabistand. De klimastreiker ikke fordi det er gøy, de klimastreiker fordi de merker at politikere som Støre ikke tar klimaforskningen på alvor når ting kommer til stykket.

I fremtiden vil verden ha mye mindre bruk for norsk olje og gass. Store investeringer i oljesektoren utgjør ikke bare en betydelig klimarisiko for Norge, men også en økt økonomisk risiko. Derfor vil vi i MDG fremme kravene fra klimastreikerne på Stortinget.

Også Støre har en sjanse til å komme klimastreikerne i møte, men da må han begynne med å innse at arbeidsplasser står i fare når han nekter å lage en politisk plan for nedtrapping av bransjen som har hovedansvaret for klimaendringene.

Mer fra: Debatt