Debatt

Meslinger og vaksinepåbud

De nye tilfellene aktualiserer en nødvendig debatt om hvordan vi skal møte slike utbrudd.

Dette er et debattinnlegg som gir uttrykk for skribentens holdninger og meninger. Du kan sende inn debattinnlegg til debatt@dagsavisen.no.

I går meldte Folkehelseinstituttet at det er sterk mistanke om meslinger hos en innbygger i Nes i Akershus. Vedkommende jobber i Oslo. Dette kommer bare kort tid etter at en person ble innlagt på sykehus i Oslo, etter å ha fått påvist meslinger. Etter den siste mistanken ber nå Folkehelsetilsynet personer som kan ha vært utsatt for smitte, og som ikke allerede er vaksinert, om å være oppmerksomme på symptomer og følge råd om vaksine.

Vel og bra. Som samfunn må vi ta dette på alvor. Meslinger er en svært smittsom og alvorlig sykdom, men det er også en sykdom vi kan få bukt med. De nye tilfellene aktualiserer en nødvendig debatt om hvordan vi skal møte slike utbrudd. Det er ingen tvil om at det trengs målrettet informasjonsarbeid for å møte ulike former for vaksinemotstand, enten det er snakk om vranglære, myter, frykt, feilinformasjon eller rene konspirasjonsteorier rundt vaksiner. Men økt informasjon alene er ikke nok.

Denne vaksinen kan ikke være frivillig. Til det er konsekvensene av at foreldre ikke sørger for at barna blir vaksinert, for store. Dette handler også om solidaritet, med de menneskene blant oss som av ulike grunner ikke kan ta denne vaksinen, og de barna som er så unge at de fortsatt ikke er vaksinert.

Det vi derimot ikke støtter er et forslag som skal behandles under landsmøtet til Fremskrittspartiet i mai. I forslaget åpnes det for at skoler skal kunne nekte barn som ikke er vaksinert å komme på skolen, fordi de ikke er vaksinert. Dette er feil vei å gå.

Vi skal ikke straffe barna for foreldrenes unnlatelse. Det er foreldrenes unnlatelse vi må gjøre noe med, og da kan vi ikke la det bli en hvilepute at svært mange allerede er vaksinert i Norge.

Mer fra: Debatt