Debatt

5 grunner for hvorfor du bør streike

Vi oppfordrer alle skoleelever til å dra til Drammen fredag.

Dette er et debattinnlegg som gir uttrykk for skribentens holdninger og meninger. Du kan sende inn debattinnlegg til debatt@dagsavisen.no.

Da Greta Thunberg startet med sin skolestreik for klima i september i fjor, krevde hun at det svenske parlamentet måtte gjøre mer for å bekjempe klimaendringene. Hun vil fortsette å streike skolen, hver eneste fredag, helt til staten tar klimakrisa på alvor.

Siden da har hennes handlinger inspirert millioner av elever verden over til å ta til gatene og streike skolen for klima. Vi elever i Norge burde ikke være dårligere enn resten av verden.

Dette har vi vist at vi ikke er, da 40 000 ungdom streiket skolen for klima forrige fredag. Men det hjelper ikke å streike en dag, en gang. Vi må fortsette å vise regjeringa at vi ikke er fornøyd med klimapolitikken. Vi må fortsette å kjempe for fremtida vår. Derfor oppfordrer vi alle skolelever til å dra til Drammen og streike for klimaet nå på fredag.

Hva er vel vitsen med en utdanning, om verden går under før vi får brukt den? Her får du 5 gode grunner for hvorfor du bør streike på fredag.

  1. Ifølge en ny rapport vil insektene dø ut innen 100 år om vi fortsetter med forbruket og matdyrkingingen slik vi gjør i dag. Du tenker kanskje at verden er digg uten insekter, men blir insektene utrydda, vil økosystemene gå under. Med et økosystem som går under, går vi under samtidig. Vi må ta vare på all naturen vår, også insektene.
  2. Vi må ha kuttet 50 % av klimagassutslippene våre innen 2030, men slik regjeringen holder på i dag, vil vi bare ha kuttet 13 %. Dette er langt ifra godt nok. Vi må vise regjeringa at klimapolitikken deres ikke er bra nok, og at å åpne for leting etter 90 nye oljefelt og å dumpe gruveslam i norske fjorder rett og slett ikke er greit.
  3. Det er vår fremtid, det er vi unge og våre barn som skal leve de neste 100 årene. Det er ikke de gamle politikere som styrer Norge. Vi må vise politikerne at de må ta fremtiden vår på alvor.
  4. Klimaendringer får konsekvenser både i Norge og resten av verden. Det fører med seg ekstremvær, også i Norge. Vi så dette i fjor sommer hvor avlingene ble svært dårlige og det var mild tørke i store deler av landet. Enda mer går det ut over fattige land som ikke er rusta for ekstremvær på samme måte som Norge. Det er en ekstrem tørke som rammer Afrika og i Cape Town har de lokale myndighetene allerede varslet dagen da vannforsyningene blir kuttet på grunn av tørken.
  5. Hvert år havner det nye åtte millioner tonn plast i havet. Det er forutsagt at i 2050 vil det være mer plast i havet enn fisk, og dette er åpenbart et problem. Politikerne tar ikke advarslene på alvor. Hvis vi skal endre plastbruken vår, trenger vi at politikerne tar tak.

Mer fra: Debatt