Debatt

Equinor må ut av The Great Australian Bite!

I forrige uke sa Equinors konsernsjef, Eidar Sætre, at bransjen står ovenfor en «tillitskrise» om de ikke tar klimatrusselen på alvor. Men på den andre siden av kloden jobber selskapet for å åpne et nytt oljefelt i et av våre mest sårbare havområder.

Dette er et debattinnlegg som gir uttrykk for skribentens holdninger og meninger. Du kan sende inn debattinnlegg til debatt@dagsavisen.no.

Equinors nyeste prosjekt foregår i det som kan virke som en hel verden unna – både i avstand og med tanke på at nye oljefelt er det siste vi trenger. 370 kilometer sør for Australia finner vi et av verdens rikeste økosystemer og en samleplass for sårbare hvaler. Området er en marin konserveringspark, og et oljesøl vil kunne påvirke nesten halve Australias kyst.

Australierne kjemper tappert mot inntrengeren fra nord. En av de største demonstrasjonene har samlet over 4000 mennesker, som sier klart nei til oljeboring i sine uerstattelige havområder. Men Equinor lytter ikke.

Mens hykleriet fra oljetoppen går sin gang, foregår det samtidig en massiv PR-kampanje fra Equinor. I kjent stil reklamerer de med unge talenter, som hver har sine drømmer for framtida. «Heia alle de som har funnet sin egen verden», sier selskapet. Men dette fremstår først og fremst som en hyllest til seg selv – for mens 1,5 millioner barn og unge streiker for at de voksne skal ta mer klimaansvar, lever Equinor i sin egen oljekåte virkelighet.

I møte med protester, forsvarer Equinor seg med at de har en solid miljøplan. Dette er å leve i en alternativ virkelighet. Faktum er at dersom et oljesøl skulle skje vil det ha enorme konsekvenser for de svært sårbare dyreartene som lever i området (og dermed til slutt også for oss mennesker). Den sikreste måten å forhindre oljesøl på er å ikke drille i utgangspunktet. Og enda viktigere, ingen miljøplan kan endre at fossile brensler er svært skadelig for klimaet.

At selskaper «grønnvasker» seg selv er ikke noe nytt, spesielt ikke når aktivitetene deres er problematiske. At Equinor velger å relansere kampanjen sin om «morgendagens helter» mens protestene stormer i Australia er derfor neppe en tilfeldighet. Men det endrer ikke det faktum at Equinor bruker unges drømmer til å profilere seg selv, samtidig som de aktivt ødelegger framtida deres.

Når lokale protester ikke får gehør er det desto viktigere at vi her hjemme hever våre egne stemmer. Vi kan ikke godta at norske selskaper risikerer vår alles felles naturarv – og vår felles bærekraftige framtid. Vi kan alle være dagens helter om vi ser forbi glossy reklameplakater og sier nei til farlig oljeboring – selv om det ikke skjer langs vår egen kyst.

Vi må kreve at Equinor lever i samme verden som oss andre. Den verdenen hvor man ikke bare preker fine ord for syns skyld, men faktisk også etterlever dem selv.

Så nei, Equionor: vi skal ikke heie på de som har funnet sin egen verden. Vi skal heie på de som kjemper for å beskytte den verden vi alle lever i – fordi det faktisk er den eneste vi har.