Debatt

Hva var hensikten, Mimir Kristjansson?

Mimir Kristjansson vært hos Oslo Symposium. Innlegget er gjengitt på debattsidene i Vårt Land og lagt ut på YouTube. Han må få lov til å delta hvor han vil. Vi skal hegne om ytringsfriheten. Men som erklært ateist og Rødt-politiker bommer han fullstendig både når det gjelder ateisme, kristendommen og hvordan markedsliberalismen skal bekjempes.

Dette er et debattinnlegg som gir uttrykk for skribentens holdninger og meninger. Du kan sende inn debattinnlegg til debatt@dagsavisen.no.

Maken til skamløst frieri til de mest fundamentalistiske kreftene blant kristne har jeg sjelden sett. Eller er det kunnskapsløshet om hva ateisme og kristendom er? Han blander sammen såkalte kristne verdier, kristen kultur og forkynnelse og bedriver historieforfalskning når det gjelder kristendommens innvirkning på humanistiske verdier. Disse har vokst fram og befestet seg på tross av kristendommen. Så latterliggjør han ateister som ikke vil synge "Deilig er jorden". Det er som å høre kristnes argumenter for obligatorisk julegudstjeneste. Han har ikke forstått at religiøs tro skal være et privat anliggende og at forkynnende uttrykk ikke skal ha noen plass i offentlige rom i et sekulært samfunn. De som ønsker å delta enten i forkynnende aktiviteter eller religiøse og kristne kulturuttrykk, skal selvfølgelig ha full rett til å oppsøke det. Som ateister skal vi respektere menneskeverdet og forsvare det enkelte individs rett til frie tanker, meninger og ytringer. Men vi skal også ha full rett til å bekjempe all overtro og teorier som ikke er basert på vitenskaplig fakta. I prinsippet er det ingen forskjell på ideen om en flat jord og ideen om en gud. For meg er det en gåte at det skal vises respekt for ideer som handler om religiøs tro selv om det ikke finnes et eneste bevis for en guds eksistens, mens andre ideer som også mangler et faktagrunnlag lett kan avfeies. 
Hvis en ateist ikke kan bruke en slik anledning til et oppgjør med overtroen, må man stille spørsmål ved hva hensikten med å delta har vært. Kan det være stemmefiske når Kristjansson nå stiller til valg i et område av Norge med sterke kristne tradisjoner. For han kan vel ikke i fullt alvor mene at kristne verdier skal bekjempe markedsliberalismen. Ikke en gang som metafor gir det mening. Markedsliberalismen må  bekjempes med fakta og kunnskap om hva den gjør med forskjellene i samfunnet. Slik kan mennesker av ulik tro nås, også de kristne.

Mer fra: Debatt