Debatt

Vi må finne tilbake til humaniteten

Terrorangrepet i New Zealand rammet ikke bare de 51 menneskene som ble drept, den rammet mange millioner mennesker. Den rammet også muslimene i Norge.

Dette er et debattinnlegg som gir uttrykk for skribentens holdninger og meninger. Du kan sende inn debattinnlegg til debatt@dagsavisen.no.

Vi bor i et samfunn med ytringsfrihet. Ytringsfriheten gir oss frihet, men den har også ført til at mange voksne mennesker går til verbalt angrep på hverandre og kommer med hatefulle ytringer og rasistiske uttalelser sosiale medier.

Terrorangrepet i New Zealand rammet ikke bare de 51 menneskene som ble drept, den rammet mange millioner mennesker.  Den rammet også muslimene i Norge. Den urettferdige og dårlige mediehåndteringen og stillheten blant storsamfunnet i etterkant har ført til mange uttalelser fra samfunnsdebattanter. Forskning fra Universitetet i Alabama har vist at terror begått av muslimske ekstremister får 357% mer presseomtale enn andre. I et SI;D innlegg skrev Sidra Yusuf blant annet at det ikke var terroren som skremte henne, men stillheten. Mediehåndteringen har ført til at mange norske muslimer har følt at deres sorg og deres bekymring ikke var like viktig for storsamfunnet.

Det føltes så riktig, men samtidig så vondt å dra på moskeen
Når mine barn skulle leveres til søndagsskole i moskeen føltes det viktigere enn noen sinne, men det føltes også vondt. Min eldste datter som fikk vite om terrorangrepet på skolen, gruet seg. "Tenk om det skjer noe her mamma?" sa hun til meg. Med klump i halsen ga jeg begge barna en klem hver og sa farvel. Aldri før har det slått meg at dette kunne ha vært vår siste avskjed. 

Dette kunne ha skjedd i Norge
Denne uttalelsen er ikke noe som er hentet fra løse lufta. Den største terroraksjonen som har hendt på norsk jord i moderne tid, var utført av den høyreekstreme terroristen Breivik. Etter 22 juli var det mange muslimer i Norge som ble angrepet verbalt og fysisk. Rania Al-Nahi skrev i Dagbladet at hun med to barn på slep ble skjelt ut av en eldre norsk mann i butikken. Selv vurderte jeg å enten flykte landet eller slutte med hijab for å blende inn i majoriteten. Jeg som alle andre muslimer i Norge var lettet over at han som begikk handlingene ikke kunne assosieres med oss.

Mot rasisme
Det er frustrerende og trist at vi i 2019 fortsatt skal kjempe mot rasisme, islamofobi, muslimhat og antisemittisme. Digitaliseringen har gjort verden mindre, men vi står stadig lengre fra humaniteten. Erna Solberg skrev et facebook-innlegg i etterkant av terroren i New Zealand. Denne måtte hun slette på grunn av en strøm av hatefulle og rasistiske ytringer. Jeg synes ikke vi som et samfunn skal være stolt av at det tross alt er verre i andre land. Norge er et land med litt i overkant av 5 millioner innbyggere. OSS og DEM mentaliteten i vårt samfunn står så sterkt, og stadig flere viktige stemmer blir tiet i hjel av frykt.

Vi trenger en handlingsplan
Det er på høy tide at vi  stiller krav til våre politikere. Regjeringen må utarbeide en handlingsplan mot islamofobi og muslimhat. Både verbale og fysiske angrep på muslimer i Norge er et økende problem. Muslimske kvinner som bruker hijab er spesielt utsatt da de fysisk synliggjør sin religiøse bakgrunn. I forskningsrapporten fra HL-senteret om holdninger til jøder og muslimer i Norge i 2017 kommer det frem at 34 % av befolkningen har utpregede fordommer mot muslimer, og 27% av befolkningen har muslimfiendtlige holdninger. En handlingsplan fra regjeringens side vil vise de muslimske borgerne at de blir verdsatt, og at de skal kunne føle seg trygge i sitt nye hjemland.

Hvordan kan du som enkeltmenneske vise medfølelse?
Ingen av største riksavisene ga terrorangrepet i New Zealand en verdig forside-plassering, dagen etter angrepet.  Media har makt over hvilke saker som går på dagsorden. Dersom du ønsker å vise medfølelse for dine muslimske medborgere kan du ta enkle grep. Minotenk kjører nå profilbilde-kampanje, og ved å bytte til denne rammen viser du dine facebook-venner at du står mot muslimhat. I et stadig mer segregert samfunn, kan du stå opp mot hat og rasisme ved å støtte opp de som oversvømmes av hat på kommentarfelt ved å bruke #ViErHer. Dersom du i tillegg opplever at dine medborgere bli utsatt for rasisme og hat i den fysiske verden, kan du prøve å stille opp for dem, og vise at du anser dem som en norsk borger på lik linje med deg.

Vi må våkne opp nå, og finne tilbake til humaniteten. Sammen står vi sterkere.

Mer fra: Debatt