Debatt

Øverst på pallen

For tida seirer konkurransementaliteten og vulgærkapitalismen på alle fronter, både i idretten og politikken.

Dette er et debattinnlegg som gir uttrykk for skribentens holdninger og meninger. Du kan sende inn debattinnlegg til debatt@dagsavisen.no.

Verdensmesterskapa har denna vinter’n stått i kø, og NRK har teppebomba sendetida i helgene med skøyter og ski fra soloppgang til solnedgang.

For den politiske blårussen i Høyre og Frp er konkurransesamfunnet blitt altervinen. Nå skal alt konkurranseutsettes. NSB skal skifte navn for å få mer «konkurransekraft». Sjøl er også jeg blitt «konkurranseutsatt», og en haug «private tjenestetilbydere» konkurrerer i hjemmesykepleien om å få dusje min 76 år gamle, skrøpelige kropp hver mandag formiddag.

Forakten for den som taper og lider nederlag er en del av den krafta som driver vårt samfunn til større effektivitet. Vi dyrker enere. Det er et avskyelig trekk ved menneskedyret at alle vil stå øverst på pallen, og det er et enda mer avskyelig trekk at vi beundrer dem som står der.

Mennesket higer etter å være den flinkeste, sterkeste, peneste og rikeste. De fleste lovlige og kriminelle knep tas i bruk for å rage noen millimeter høyere enn konkurrenten, nabo’n eller rivalen. Som konkurransekåte vesenener stormer vi gjennom livet. –Hør på jubelbruset, roper sportsjournalistene i fjernsynet når en skiløper «knuser» alle motstandere med et par hundredeler eller fem centimeter. Nærmere encellete dyr er det vanskelig å komme.

Kapitalismen heier fram den menneskelige egoismen, men det er ingen grunn til at den skal forherliges i samfunnet. Aksel Sandemose skriver i tidsskriftet «Årstidene» i 1952 at «Når mennesket tvinges inn i konkurranse fra fødselen av, så er det sykdom, universell sykdom». Han legger til at denne konkurransen er mannens ulykke, og mye av denne ulykka skyldes trangen til å sammenlikne seg med andre.

Solidaritet er blitt et fremmedord i dagens samfunn. Konkurransesamfunnet står øverst på pallen, alles kamp mot alle. Det er ikke noe vakkert syn.

Mer fra: Debatt