Debatt

Har Mjøsregionen råd til å lokalisere et nytt sykehus ved Mjøsbrua?

Veksten i folketallet i Norge er på vei nedover og det er stort sett de største byene som vokser. Det betyr at kampen om de flinke folka vil bli enda hardere.

Dette er et debattinnlegg som gir uttrykk for skribentens holdninger og meninger. Du kan sende inn debattinnlegg til debatt@dagsavisen.no.

Konsulentfirmaet Samfunnsøkonomisk analyse utformet i 2018 rapporten «Hva kjennetegner byer som vokser». Et av hovedbudskapene herfra er at kunnskapsintensive virksomheter vokser og trives best i levende bysentrum. Årsaken er at tilgangen på høyt kompetent arbeidskraft er kritisk for suksessen til denne typen virksomheter. Uten et levende bysentrum og et synlig og vitalt arbeidsmarked søker denne typen arbeidstakere seg mot større byer som kan tilby disse kvalitetene. Rapporten konkluderer med at kunnskapsintensive virksomheter er den viktigste driveren i byer som vokser.

Vi har lett for å tenke på private konsulentvirksomheter eller avanserte teknologibedrifter når vi snakker om kunnskapsintensiv virksomhet. Faktum er at noen av de mest kompetansetunge virksomhetene i Norge er offentlige. Kommunale, fylkeskommunale og statlige virksomheter er proppfulle av folk med master- og sågar doktorgrader.

Til tross for en jevn strøm av politiske vedtak om hvor viktig konsentrert arealutvikling er, ser det dessverre ut til at det er helt andre kriterier som legges til grunn når mange nye offentlige virksomheter skal lokaliseres. Sist ut i rekken av lite heldige plasseringer er lokalisering av nytt sykehus i Mjøsregionen. Den nye monsterinvesteringen har Helse Sør-Øst valgt å plassere ved Mjøsbrua, godt utenfor alle byene i regionen. Det betyr en kraftig økning i transportbehovet. Lokaliseringen vil suge kraften ut av byene, og over tid gi et dårligere sykehustilbud. Dette rett og slett fordi det blir vanskeligere å rekruttere flinke folk. Valgte lokalisering vil gjøre at regionen går glipp av viktige synergier som det nye sykehuset ville skapt sammen med annen virksomhet i en levende by. Har man råd til det?

Veksten i folketallet i Norge er på vei nedover og det er stort sett de største byene som vokser. Det betyr at kampen om de flinke folka vil bli enda hardere. Byene som kommer til å vinne denne kampen er de som nådeløst lokaliserer kompetanseintensiv virksomhet i kjernen av byene. Jo mindre byen er, jo viktigere blir dette. Skal byer og regioner vinne kampen om fremtidens innbyggere og samtidig redusere klimagassutslippene er det ikke plass til denne typen politiske kompromisser. Da må offentlige og private kompetansearbeidsplasser lokaliseres i hjertet av byen. De som får det til blir fremtidens vinnere i kampen om økt verdiskapning, attraktive arbeidsplasser og befolkningsvekst.

Mer fra: Debatt