Debatt

Si unnskyld, Erna

Erna Solberg bør beklage overfor Black Box, som hun aktivt har mistenkeliggjort, skriver Lars West Johnsen.

###
Dette er et debattinnlegg som gir uttrykk for skribentens holdninger og meninger. Du kan sende inn debattinnlegg til debatt@dagsavisen.no.

Sjokk og vantro preger det politiske miljøet i dag. Nyheten om siktelsen av justisminister Waras samboer skriver seg rett inn i norsk politisk historie.

Dramaturgien er knapt fattbar. Natt til søndag begynte det å brenne i Frp-statsrådens bil utenfor huset der han bor. Dette var den femte hendelsen på tre måneder som er kjent for offentligheten. «Det er fullstendig uakseptabelt at justisminister Tor Mikkel Wara (Frp) igjen og igjen utsettes for trakassering, trusler og angrep på hans eiendom», skrev Dagsavisen på lederplass.

Vi føyde oss inn i rekken av støttespillere som sto opp for Wara og hans familie. Angrepene mot dem var angrep på oss alle. Forsøk på å ramme eller skremme landets justisminister, er angrep på demokratiet. Alle forlangte svar fra våre sikkerhetsmyndigheter. Sjokket var derfor stort i går da Waras samboer Laila Anita Bertheussen ble pågrepet og siktet for brannen natt til søndag.

PST sier det er naturlig å se de fem hendelsene siden desember i sammenheng. Tidligere er det tegnet hakekors og ordet «rasist» på familiens hus i Oslo, det har vært branntilløp i husholdningens søppelkasse, det har blitt funnet brennbar væske på familiens bil og det er lagt et truende brev i postkassa. Alt kan være iscenesatt. I så fall har norsk politisk virkelighet overgått all realistisk fiksjon.

Waras samboer politianmeldte i desember Black Box Teater i Oslo for å ha filmet huset deres til forestillingen «Ways of Seeing». De siste månedenes hendelser har blitt knyttet til dette teaterstykket.

Det er også gjort aktive politiske grep for å strupe teateret. Under behandlingen av Oslobudsjettet for 2019 foreslo Fremskrittspartiet å fjerne støtten til Black Box Teater. «Som følge av oppsetningen av et stykke med politiske angrep på navngitte personer med fremvisning av bilder av personenes private hjem, som således kan virke som en oppfordring til hærverk og brudd på lovgiving om privatlivets fred», het det i forslaget.

Forslaget fikk bare Fremskrittspartiets egne stemmer.

Gårsdagens dramatiske vending i saken setter dette mildt sagt i et underlig lys. Alt i denne saken er satt i et underlig og ekstremt lite flatterende lys. Også landets statsminister.

Onsdag denne uka tok nemlig statsminister Erna Solberg oppsiktsvekkende nok part i saken. «De som har laget stykket, bør tenke over dette. De har bidratt til å rette et fokus mot politikere som gjør at det blir tøffere å være politiker», slo hun fast. Utsagnet skapte oppsikt.

Med de ordene har Solberg gjort nøyaktig det samme mot kunstnerne som hun beskylder dem for å ha gjort mot Wara og hans familie. Solbergs ord er definitivt egnet til å legge press på teatret og stykkets regissør Pia Maria Roll.

Forskjellen er at kunstnerne i lille Black Box sparker oppover. Statsminister Solberg nedover. Det er aldri riktig eller pent.

«Vi vet at det står i disse brevene at de må droppe anmeldelsen mot «Ways of Seeing». Og det står med skrivefeil, slik at det skal se ut som at det er en innvandrer som har gjort det. For oss er det helt åpenbart at det er iscenesatt, men av hvem kan vi ikke vite», sa Roll til VG tirsdag. Dette kaster et interessant lys over hvilket miljø som noen har forsøkt å rette mistanke mot.

Roll fikk i vår avis støtte av Tore Slaatta, professor og tidligere generalsekretær i Norsk faglitterær forfatter- og oversetterforening. Han sa til oss «at en statsminister skal sannsynliggjøre at det er en kobling mellom hærverket og teaterstykket før politiet har gjort det, synes jeg er merkelig». Slaatta mener Solberg kobler teateret og hendelsene rundt Wara sammen. Det er en rimelig måte å lese statsministeren på. Nå tyder alt på at det ikke er noen kobling.

Vi skal ikke spekulere i Laila Anita Bertheussen sinnstilstand. Men mye tyder på at dette er en personlig tragedie, og det er selvsagt en enorm belastning på familien og justisminister Tor Mikkel Wara, som nå er permittert. Men at Solberg og Siv Jensen løfter fram Wara som det største offeret, blir bare feil. Kunstnerne ved Black Box er offeret i denne saken, og fortjener en uforbeholden unnskyldning.

Lars West Johnsen

Lars West Johnsen

Politisk redaktør i Dagsavisen