Debatt

Underlig argumentasjon om sykehusutbygging

I 2018 ble det gjennomført nesten 1,8 millioner behandlinger av pasienter ved Oslo Universitetssykehus. Tove Nakken representerer på ingen måte alle disse.

Dette er et debattinnlegg som gir uttrykk for skribentens holdninger og meninger. Du kan sende inn debattinnlegg til debatt@dagsavisen.no.

I Dagsavisen 9. mars kommer lederen av brukerutvalget i Oslo universitetssykehus, Tove Nakken, med en serie underlige argumenter for å dekke opp for en overskrift om at «Pasienter og pårørende ønsker splitter nytt sykehus på Gaustad.»

Først og fremst undrer vi oss på om hun har et vedtak i sitt brukerutvalg som støtter påstanden. Vi har ikke funnet noe som taler for det i protokollene. Dette er altså hennes personlige mening, og kan i alle fall ikke være representativt for alle pasienter og pårørende som er brukere av Ullevål sykehus.

I 2018 ble det gjennomført nesten 1,8 millioner behandlinger av pasienter ved Oslo Universitetssykehus. Tove Nakken representerer på ingen måte alle disse.  Folkeaksjonen Redd Ullevål Sykehus har over 1500 aktive støttespillere og har samlet 16 000 underskrifter blant ansatte, pasienter og pårørende for å få en komplett utredning av Ullevålsalternativet. Ja man kan faktisk diskutere hvor representativ Nakken er. Det er ikke brukerorganisasjonene som har oppnevnt henne som leder, men styret i Oslo universitetssykehus. Hun har representert OUS ved de åpne høringene om sykehusplanene, både i Oslo kommune og på Stortinget.

Les flere innlegg om sykehusutbyggingen her

Saklighetsnivået i hennes argumentasjon illustreres best når hun hevder «Det er bedre å bruke heis enn sparkesykkel». Det argumentet underbygger hun med at det på Ullevål er snakk om 3-4 etasjes blokker som skal gi lange korridorer, mens det på Gaustad skal bli blokker på 10-12 etasjer. Realiteten er at en Ullevålløsning vil kunne gjennomføres med 8 etasjers (nåværende regulering) kompakt bebyggelse rundt nåværende Sentralkompleks. På Gaustad hevder prosjektledelsen fortsatt at den 16 etasjer 76 meter høye blokkløsningen er den mest funksjonelle selv om Oslo Plan- og bygningsetat har tvunget dem til å legge frem et alternativ på 9 etasjer. Men ingen av Nakkes etasjehøyder stemmer altså. Hun har rett og slett ikke satt seg inn i saken.

Hun har heller ikke fått med seg er at hver heisbevegelse i transporttid svarer i gjennomsnitt til 110 meter korridorvandring pga vente- og heistid. Og jo flere etasjer jo flere heisbatterier må man ha. Heiser som både koster og tar plass. Det er en av grunnene til at man på Gaustad må bygge 2,5m2 for å få 1m2 bruksareal, mens man i det 4 etasjes høye Kreftsenteret på Ullevål bygde 1.9m2 for hver brukskvadratmeter.

Til slutt: Nå må det bli slutt på å kjøre frem hasteargumentet mot å utrede Ullevålsalternativet. Ullevål er ferdig regulert til sykehus. Det tar minst ett år å ferdigstille reguleringsplanen for Gaustad. Og med de høye risikoene Plan og bygningsetaten allerede har påpekt om Gaustad-alternativet, så kan det ta lengre tid. Hvis Nakken er opptatt av å få samlet fagmiljøet, gjøres det enklest på Ullevål.

Mer fra: Debatt