Debatt

Beredskap mer enn det du har i boden

Før krisen inntreffer og strøm, vann eller internettilgang er borte, er det viktig være godt forberedt og tenke på hva en trenger å ha i huset. Vel så viktig er å tenke på om du har noen naboer som er hjelpetrengende.

Dette er et debattinnlegg som gir uttrykk for skribentens holdninger og meninger. Du kan sende inn debattinnlegg til debatt@dagsavisen.no.

– Vi er alle en del av Norges beredskap, sier både justisminister Tor Mikkel Wara og direktør i Direktoratet for samfunnssikkerhet og beredskap (DSB), Cecilie Daae. Alle husstander har fått en hendig brosjyre i postkassen som minner oss på hvordan vi kan være bedre forberedt på kriser som kan ramme. «Du er en del av Norges beredskap», er budskapet i kampanjen.

Kampanjen er viktig og setter forhåpentligvis i gang gode diskusjoner på jobben og rundt middagsbordet. Vi begynner å tenke over hva vi har i boden, hvor mye vann har vi plass til å oppbevare, om vi egentlig trenger jodtabletter og om vi har DAB-radio med batteri.

Det vi etterlyser i denne kampanjen, er oppfordringen om at vi også må bry oss om andre utenfor husets fire vegger. Mange av oss er godt rustet til å greie oss uten hjelp i noen dager, eller 72 timer som kampanjen beskriver. Men vi må også heve blikket og tenke gjennom hvem i vårt nabolag som kanskje trenger vår oppmerksomhet når alarmen går. Dette er spesielt viktig med økende antall hjemmeboende eldre og flere og flere singelhusholdninger. Det er også viktig med tanke på naboer som ennå ikke har lært seg godt forståelig norsk.

Ikke alle har forutsetninger for å være beredt, derfor oppfordrer vi alle til å bry seg om andre. Også når det gjelder beredskap. Norske Kvinners Sanitetsforening har som flere organisasjoner, beredskapsfrivillige over hele landet som kan bistå når krisen rammer. Så i tillegg til å diskutere i de tusen hjem hvordan det står til i eget hushold, bør vi også tenke gjennom hvem vi kan gi en hjelpende hånd til når krisen rammer.