Debatt

Man kan ikke sammenligne epler og pærer, Marianne Borgen

De private kommersielle har over lengre tid kunne vise til både kreativitet, nytenkning og faglig høy kvalitet på sine sykehjem.

Dette er et debattinnlegg som gir uttrykk for skribentens holdninger og meninger. Du kan sende inn debattinnlegg til debatt@dagsavisen.no.

Profittfri velferd er også god likestillingspolitikk, sier ordfører Marianne Borgen i Dagsavisen 4.mars 2019.

Videre poengterer hun at et enstemmig Oslo SV nå er samlet om at ideelle private skal få drive sykehjem i Oslo og at skattebetalerens penger skal gå til kvalitet og innhold i tjenesten.

De private kommersielle har over lengre tid kunne vise til både kreativitet, nytenkning og faglig høy kvalitet på sine sykehjem. Det viser både pårørende og brukerundersøkelser i Oslo. Ved private kommersielle sykehjem går også skattebetalernes penger til kvalitet i tjenesten, forskjellen er bare at vi gjør det samtidig som vi kan hente ut noe fra bunnlinja. Dette er fordi vi drifter en sykehjemsplass til 855 000 kr, mens en offentlig drevet sykehjemsplass koster 1.109.000 kr.

Når det gjelder NHO´s tariffavtale som Marianne Borgen viser til, så tar denne utgangspunkt i minstelønnssatser. Alle som jobber i denne bransjen vet at man ikke kan tilby minstelønn dersom du skal ansette en sykepleier i dag. Vi er nødt til å gi konkurransedyktig lønn dersom vi skal kunne beholde gode ansatte. Gode og fornøyde ansatte er vi avhengig av for å levere et best mulig tilbud til våre brukere. Ved kommunale sykehjem lønnes man mer slavisk - på godt og vondt. Vi i Unicare er glad for at vi har den friheten til å lønne ansatte litt ekstra når det er behov for det. Kort sagt: vi har et større handlingsrom til å lønne gode og dyktige ansatte mer enn hva det er rom for i kommunen.

Påstandene SV kommer med om skatteparadiser og store utbytter er direkte feil. Fakta er at marginene innen sykehjemsdrift er på 2% hos de kommersielle og 4% hos de ideelle. Og det er jo merkelig, at ideelle og kommersielle aktører har samme tariffavtale hos NHO - men av sittende byråd så ønskes de ideelle velkommen og de kommersielle skal forbys. Hvor er logikken i dette Marianne Borgen?

Når det gjelder lønn og likestillingspolitikk så må det være rom for å belyse noen fakta. Flere idelle aktører er organisert i Virke. I Virkes tariffavtale for helsepersonell har de dårligere vilkår for ansatte når det gjelder utbetaling av kveldstillegg. Skal man sammenligne ansattes lønn, kan man ikke sammenligne epler og pærer. Man må se på helheten og hva den ansatte faktisk får utbetalt, som er grunnlønn samt tillegg. For ansatte i helsesektoren som jobber turnus har selvsagt tilleggene mye å si for hva du faktisk får i lønn. I Unicare har ansatte utbetalt 40% av sin timelønn, altså likt som i det kommunale - og høyere enn i mange av de ideelle. Her feilinformeres det fra venstresiden.

Dette betyr i praksis at ansatte ved de 11 sykehjemmene dere ønsker å sette ut til idelle, risikerer å gå ned i lønn på grunn av dårligere tillegg.  Er det et enstemmig Oslo SV bak dette også, Marianne Borgen?

Mer fra: Debatt