Debatt

Håpet om at hjernen bak er tatt

Den store skurken som nå skal være tatt og kanskje kneblet er den tyske familielegen Mark Schmidt, skriver Reidar Sollie.

Dette er et debattinnlegg som gir uttrykk for skribentens holdninger og meninger. Du kan sende inn debattinnlegg til debatt@dagsavisen.no.

SEEFELD: Viktigste konklusjon etter dopingskandalen i VM: Dop pågår. Og det er ikke idretten, men politiet som avdekker det.

Den store skurken som nå skal være tatt og kanskje kneblet er den tyske familielegen Mark Schmidt, en 41 år gammel tidligere alpinist som også har vært involvert i dopingsaker i Tour de France.

Han ble arrestert i Erfurt rett før han skulle reise til Seefeld. Østerriksk politis omfattende spaning avslørte nettverket med ham, Kazakhstans Aleksei Poltoranin, to østerrikske løpere og den nå beryktede Veerpalu-familien i Estland.

For å ta det siste først: Andrus Veerpalu (to OL-gull, to VM-gull) er faren til Andreas, som ikke kom til start på onsdagens 15 kilometer. I tillegg driver han et privatlag der Poltoranin inngår. Alle disse bor på eget sted i Seefeld, mens det estiske landslaget bor for seg.

Andrus Veerpalu avla også positiv prøve i sin karrriere, men saken ble henlagt på grunn av tekniske feil ved prøven. Han la opp to uker før ski-VM i Oslo i 2011, angivelig på grunn av en kneskade. Han har fem barn og også datteren er i gang med en skikarriere.

Mark Schmidt har samarbeidet med Veeraplu og de to østerrikerne om planlagt bloddoping i VM-byen.

Østerriksk langrenn skulle gjenreises etter tidligere skandaler og dette VM skulle være det første skritt på veien. Nå er skandalen komplett. Det var dessverre bare nordmenn som var opptatt av Martin Johnsrud Sundbys VM-gull på 15 kilometeren. I Østerrike handlet alt om de løperne som ikke kom til start.

Markus Gandler er sportssjef for både langrenn og skiskyting i Østerrike og han avsettes. Trond Nystad er en del av Østerrikes støtteapparat og sier antagelig opp sjøl. Han er rystet. Men hva visste han? Har alt sammen gått under radaren?

Men hva skjer med Mark Schmidt? Han bedyrer sin uskyld. Er hjernen tatt?

Mer fra: Debatt