Debatt

Ingen hemmelig omlegging av skattesystemet

Vår økonomiske politikk har bidratt til at det nå er høy vekst i norsk økonomi og at flere kommer i jobb. Da øker også skatteinntektene.

Dette er et debattinnlegg som gir uttrykk for skribentens holdninger og meninger. Du kan sende inn debattinnlegg til debatt@dagsavisen.no.

Både folk og bedrifter har fått lavere skatt med FrP i regjering. Skatteinnbetalingene til staten svinger både som følge av endringer i skattesatser og den økonomiske utviklingen. Vår økonomiske politikk har bidratt til at det nå er høy vekst i norsk økonomi og at flere kommer i jobb. Da øker også skatteinntektene.

I et innlegg i Dagsavisen 19. februar skriver Ragnar Kaarbø at statens skatteinntekter har økt de siste årene og at regjeringen dermed i det skjulte har økt skattenivået i Norge. Det er ikke riktig. Vi er helt åpne om skattelettelser.

Kaarbø viser til at bedriftsskattene har gått ned, noe han tror det skyldes en skjult skattelettelse til næringslivet. Det er riktig at Stortinget gjennom skattereformen har redusert selskapsskatten fra 28 prosent til 22 prosent, men tallene Kaarbø viser til inkluderer skatter fra oljenæringen. Skatteinnbetalingen fra oljeselskapene gikk kraftig ned etter oljeprisfallet i 2014. Nedgangen er som kjent verken styrt av politiske vedtak eller den økonomiske utviklingen i Norge, men av internasjonale faktorer vi ikke kan kontrollere. Kaarbø har derfor et feil utgangspunkt for sine vurderinger.

De siste årene har skatteinntektene fra bedriftene vært lavere enn normalt. Det er en naturlig konsekvens av mindre overskudd i bedriftene etter at oljeprisen falt.

Regjeringen har satset på vekstfremmende skattelettelser, og nå ser vi positive resultater. Siden vi kom i regjering har vanlige norske familier fått en skattelette på 11 000 kroner. Optimismen i norsk økonomi er tilbake etter oljeprisfallet, sysselsettingen stiger raskt og arbeidsledigheten har gått ned. Når flere får jobb, øker både familienes arbeidsinntekter og statens skatteinntekter. Det ser vi nå, når økonomien er inne i en god periode.

Reidar Kaarbø blander sammen endringer i skatteinntektene som følger av den økonomiske utviklingen, og endringer som følger av politiske beslutninger. Videre er bedriftsskattene Kaarbø viser til inkludert skatt fra oljenæringen. Inntektene fra disse skattene varierer først og fremst med oljeprisen, og som nevnt har de gått kraftig ned etter 2014. Utviklingen her er altså verken styrt av politiske vedtak eller en følge av den økonomiske utviklingen i Norge, men er et resultat av prisnedgangen i den internasjonale oljeprisen. Ingen hemmelig omlegging av skattesystemet, med andre ord.

Mer fra: Debatt