Debatt

Faktafri finansminister?

Finansminister Siv Jensen mener Jonas Gahr Støre kommer med usannheter når han begrunner hvorfor Ap vil regulere de kommersielle aktørene i velferden. Mye tyder på at Jensen ser vekk fra fakta som ikke passer hennes ideologiske prosjekt.

Dette er et debattinnlegg som gir uttrykk for skribentens holdninger og meninger. Du kan sende inn debattinnlegg til debatt@dagsavisen.no.

Finansministeren viser til at det ble tatt ut 130 millioner i utbytte i barnehagesektoren av et overskudd på 1,2 milliarder kroner, og konkluderer med at det meste av offentlige midler blir igjen i barnehagesektoren.

Har ikke Siv Jensen fått med seg de ferske tallene fra SSB? Der ser man at posten «utbytte», som Jensen refererer til, ikke gir et reelt bilde av hvor mye skattepenger som går til profitt. Tallene fra SSB viser at kun 7,6 prosent av overskuddet ble værende igjen i barnehagene i form av egenkapital.

11 prosent av overskuddet var direkte utbytte, mens hele 80 prosent av overskuddet ble overført til konsernene som driver barnehagene i form av konsernbidrag. Hvordan kan Siv Jensen påstå at offentlige midler blir igjen i sektoren når over 90 % av overskuddet tas ut?

Utbytte er for amatører, velferdskonsernene har for lengst funnet andre, uregulerte måter å sluse pengene ut av velferdstjenestene våre på. Hvis en finansminister ikke har forstått dette er det svært bekymringsfullt.

Det Jensen baserer seg på er tall fra de kommersielle barnehagekjedenes fremste lobbyorganisasjon, PBL. De hevder at private barnehager sparer det offentlige for to milliarder kroner i året. Dette er imidlertid en bløff, ettersom de private barnehagene får det samme tilskuddet som de offentlige barnehagene. Samfunnet sparer dermed ikke en krone på private barnehager.

I fjor bestilte regjeringen selv to rapporter fra BDO og Telemarksforskning. De viser tydelig hvordan noen få, store konserner dominerer sektoren og går med enorme overskudd. BDO avdekker at marginene i barnehagesektoren er tre ganger høyere enn på Oslo Børs. Den opptjente kapitalen hos de kommersielle aktørene har steget fra 250 millioner i 2007 til 4 milliarder i 2017.

Rapporten fra Telemarksforskning konkluderte med at private barnehager som inngår i store kjeder har større overskudd enn andre typer private barnehager. Forskerne kunne ikke se at kjedene driver mer effektivt, derimot har de lavest bemanning.

En kan lure på om finansministeren har lest disse rapportene. Alternativt om hun har mer tillit til en undersøkelse kjøpt og betalt av de kommersielle særinteressene i PBL, enn til sin egen regjering?

Mer fra: Debatt