Debatt

Det kommunistiske manifest har bursdag. Vi gratulerer

1848 - 2019

Dette er et debattinnlegg som gir uttrykk for skribentens holdninger og meninger. Du kan sende inn debattinnlegg til debatt@dagsavisen.no.

MANIFESTET HAR BURSDAG. VI GRATULERER

På denne dag, 21. februar, er det 171 år siden Friedrich Engels og Karl Marx offentliggjorde Det kommunistiske partis manifest.

Teksten er framdeles klar som kildevann. "Historien om alle samfunn fram til nå er historien om klassekamper. (...) en uavbrutt, snart skjult, snart åpen kamp, en kamp som hver gang endte med en revolusjonær omdanning av hele samfunnet, eller med de kjempende klassenes felles undergang." (1848)

Sosialismen kommer ikke rekende på ei fjøl. Karl og Friedrich var ikke historiske determinister men tilhengere av læren om den frie vilje. Menneskehetens felles undergang er dessverre en reell mulighet. Det blir bare tydeligere som åra går.

Hadde Rudolf Nilsen, som i sin tid var medlem av Norges Kommunistiske Parti - hadde han levd i dag, ville han nok sagt noe sånt som dette: "Jeg beklager det jeg skreiv i femte og siste vers, tredje og siste linje i den visa dere veit. Ja, dere har sunget det mange ganger til Toril Brekkes melodi. Dere kan stryke 'kan hende'. Det gjelder å redde vår jord."

Mer fra: Debatt