Debatt

Venstrevind i by og land

Norge er Annerledeslandet. Venstresiden fosser fram.

Dette er et debattinnlegg som gir uttrykk for skribentens holdninger og meninger. Du kan sende inn debattinnlegg til debatt@dagsavisen.no.

Mens det er ytre høyre som styrker seg på kontinentet, er det venstresiden som fester grepet her i landet. To oppsiktsvekkende meningsmålinger denne uka viser tydelig at det blåser en venstrevind over Norge og landets hovedstad.

I målingen fra Opinion her i avisen torsdag sjokkerte Rødt høyresiden med en oppslutning på 7,6 prosent. Det ville ha gitt partiet 14 representanter på Stortinget. Sp gikk også kraftig fram til 13,9 prosent. SV holdt godt følge med 8 prosent. Ap gikk litt ned til 28,2 prosent. Takket være framgangen til Rødt, SV og Sp ville venstresiden med et slikt valgresultat fått 105 representanter på Stortinget.

MDG får det ikke til på nasjonalt plan. 2,3 prosent på Opinions måling hadde bare holdt til én stortingsrepresentant. MDG tar det kraftig igjen på lokalt plan. På NRKs og Aftenpostens partibarometer for Oslo går MDG fram til 10,7 prosent og har med det styrket posisjonen som byens tredje største parti. SV rykker også fram til 8 prosent. Rødt fortsetter suksessen på riksplan med 7,4 prosent i Oslo-målingen. Lokomotivet på venstresiden – Ap – bakker. Partiet faller ned til 26,5 prosent. Det er MDG, SV og Rødt som sørger for at det rødgrønne byrådet beholder flertallet i bystyret.

Mens Sp går fram i mesteparten av landet, får ikke partiet det til i denne byen. Oslos velgere ser på Sp som et parti for utkanten med brodd mot hovedstaden. Det er en riktig observasjon. Sp har historisk vært et parti for bygdefolk og ikke byfolk. Sp er sjanseløs i landets største by hvis det ikke også blir et parti for byfolk.

For Ap er det en nedtur at partiet ikke gjør det bedre i Oslo der man har «regjeringssjefen». Aftenposten presenterte i går Oslo-målingen med et bilde over to sider av tre glade kvinner: Bystyrerepresentant Eivor Evenrud fra Rødt, ordfører Marianne Borgen fra SV og byråd Lan Marie Nguyen Berg fra MDG. Byrådsleder Raymond Johansen glimret med sitt fravær på bildet. Johansen forsikret avisen at han ikke er bitter for at det er MDG, Rødt og SV som går fram og ikke Ap. «Vi har flertall og styrer sammen».

Raymond Johansen låter litt som Jonas Gahr Støre. Han er tydeligvis heller ikke bitter for at det er framgangen til Rødt, SV og Sp som gjør at målingene viser at det er et stort flertall for regjeringsskifte. For Ap kan det ikke være uviktig hvilke partier det er som sørger for flertallet. På den nasjonale målingen her i avisen hadde Rødt, SV, Sp og MDG til sammen flere mandater enn Ap. (55–51). Et slikt styrkeforhold ville drive en eventuell Støre-regjering til venstre.

Det er mange velgere på venstresiden som vil at en Ap-ledet regjering skal gå til venstre. Men det er ikke like greit for Støre som vil gå rett fram. Det er heller ikke uproblematisk for Oslo Ap at det er Rødt, SV og MDG som eventuelt sikrer byrådet valgseieren. Raymond Johansens stilling som byrådsleder svekkes hvis hans parti går tilbake ved valget. Det kan utlegges som at velgerne ikke ønsker ham som «regjeringssjef».

Oslo Ap har den samme utfordringen med oppslutningen som landspartiet. Partiet taper velgere fordi det ikke markerer seg godt nok. I Oslo stikker samarbeidspartiene av med godsakene. MDG har fått æren for at byen er blitt grønnere og triveligere. Rødt tar seg av velferdsprofitørene og uverdige forhold i byggebransjen. SV endevender skoleadministrasjonen. Ap fikk ansvaret for renovasjonsskandalen.

Både nasjonalt og lokalt kan Ap markere seg positivt med Ullevål-saken. Forslaget om å legge et sykehus i tre skyskrapere på en liten tomt på Gaustad i stedet for å bygge ut Ullevål sykehus der det er plass nok, er antakelig noe av det mest tåpelige som helsebyråkratene har klekket ut noen gang. Det er medisinsk og økonomisk uforsvarlig å flytte til Gaustad. Rødt, SV og Sp har skjønt det. Venstre også. Oslo Frp er med. MDG kommer nok etter. Ap må våkne. Partiet taper kommunevalget hvis det går sammen med Høyre om å stanse en utredning av Ullevål-alternativet. Så politisk dum er det ikke lov å være.

Arne Strand

Politisk kommentator i Dagsavisen

Mer fra: Debatt