Debatt

Hva skal du gjøre i ferien?

Vinterferieukene står for døren. I klassene diskuteres ferieplaner. Forventningsfulle skoleelever gleder seg til fri og ferie. Men ikke alle gleder seg. Hverken til uka som kommer, eller dagene etterpå.

Dette er et debattinnlegg som gir uttrykk for skribentens holdninger og meninger. Du kan sende inn debattinnlegg til debatt@dagsavisen.no.

«Det beste i livet er gratis», sa alltid min far. Vår ferie besto alltid av å reise på en enkel hytte ved sjøen. Der bare var vi. Vi fisket, spilte kort og var sammen. Jeg var alltid så misunnelig på dem som dro på biltur til Tyskland og kunne komme hjem med kilovis av vingummi i bagasjen. De dro jo til utlandet. Nå i ettertid forstår jeg hvor mye samværet med familien betydde i feriene. Det var ikke nødvendigvis destinasjonen, men hvem du var sammen med som er de kjæreste minnene. Det fikk meg til å glede meg til skolefri og ferie.  Det er ingen menneskerett å dra på turer eller gjøre kostbare aktiviteter i feriene. Alle har ikke mulighet til det. Men samvær og fellesskap kan vi likevel sikre.

Sanitetskvinnene får ofte henvendelser fra både barn og foreldre som søker om midler til et avbrekk i hverdagen. Og nei, det er ikke turer til Gran Canaria eller London de ønsker seg. Det å få gå sammen som familie på kino, ta med en venn på Peppes eller penger til togbillett for å besøke familien som bor et stykke unna, er for noen familier rett og slett ikke mulig å få til. Da kommer Sanitetskvinnenes fond for barn som lever i familier med svak økonomi til unnsetning. Små ønsker hvor fellesskap er det viktigste innholdet.

NRK profil Leo Ajkic, flyktning fra Bosnia har tidligere uttalt til pressen konsekvensene av utenforskap.

- For meg er det som skapte utenforskap først og fremst ting som skjedde da jeg gikk på ungdomsskolen. Det var først da jeg møtte barn fra rikere nabolag, de som hadde større hus, finere klær, helt andre koder i gjengen. Det begynte med Operasjon Dagsverk. Vi skulle betale 250 kroner til en god sak. Familien min hadde ikke råd til det. Og jeg kjente ingen som ville ansette meg den dagen. For de fleste andre holdt det at de vasket rommet sitt. Da fikk de 250 kroner. Min ukelønn var 20 kroner fordi familien min hadde 3000 kroner i måneden å leve for. Det kostet 20 kroner i minuttet å ringe til Bosnia og vi hadde familie vi måtte sende penger til. Da blir Operasjon Dagsverk et problem, sa han til Utdanningsnytt.no i 2017.
Til Aftenposten har han uttalt: - Et annet problem var skidagen. Du må ha skiutstyr og skikort. Har du flere barn, blir det dyrt. Prisen tilsvarer kanskje mat for en hel uke. Disse tingene skaper utenforskap.

Barn som vokser opp i familier med svak økonomi deltar i mindre grad på fellesarenaer enn andre barn. Barnefattigdommen i Norge har vært økende siden begynnelsen av 2000-tallet. Det er nå over 100 000 barn i Norge som vokser opp i familier med lav inntekt (Bufdir). Av disse er barn i minoritetsfamilier overrepresentert i statistikken. Aktiviteter er en av de viktigste arenaene vi har for integrering og inkludering. Barnefattigdom er tabubelagt. Mange fortvilte foreldre må daglig kjenne på den usikkerheten og utilstrekkeligheten dette medfører. Sanitetskvinnene har gjennom hele sin 123-årige historie vært opptatt av barn og unges oppvekstvilkår.