Debatt

Han vant, falt, reiste seg, vant, falt, reiste seg. Nå er det bare å takke for motet hans.

Aksel Lund Svindal er gang etter gang kåret til Norges mest populære idrettsutøver. Det er mange grunner til det. Men en årsak skiller seg ut.

BEAVER CREEK: Dette er stedet Aksel Lund Svindal aldri vil glemme. På bildet har han vunnet sitt første verdenscuprenn   i 2007. Året etter ble han hardt skadet. Så tok det av. FOTO: TOR RICHARDSEN/NTB SCANPIX
Dette er et debattinnlegg som gir uttrykk for skribentens holdninger og meninger. Du kan sende inn debattinnlegg til debatt@dagsavisen.no.

Han kjenner nok på det når han står i startporten på toppen i Åre lørdag, Aksel Lund Svindals avskjed som toppalpinist. Det var her han tok sin første VM-tittel og det er her festen skal avsluttes. Noen ganger ser slike sirkler helt naturlige ut.

Men det har ikke vært noen jevn sirkel i de 17 årene han har tilhørt verdensliten. Jeg glemmer aldri hvordan han så ut etter fallet i Beaver Creek i november 2007. I slutten av januar klarte han å fullføre gående en runde rundt Sognsvann. Det var en seier.

I november 2008, ett år etter fallet, gjorde han sitt comeback. I Beaver Creek. Denne lille fjellbygda i Colorado som er uløselig knyttet til Aksel Lund Svindal. Hvordan ville han takle å kjøre ned den samme bakken som kunne tatt livet av ham året før? Han kjørte ikke bare ned bakken (fjellsiden), han kjørte den raskest av alle. Dagen etter vant han super-G også.

I 2014 røk akillesen. Ny opptrening. Nytt comeback. I Beaver Creek, selvfølgelig. Kunsten å takle motgang er hans unike egenskap.

Men da han lå og gapte i snøen i Kitzbühel-utforen i 2016 var vi overbevist om at karrieren var over. Nå var det korsbåndet som røk, ny operasjon, et nytt år på sidelinja. For å trene seg opp til hva? Til å bli første nordmann som vant utfor i OL, i Pyeongchang sist vinter.

Fullt VM-program: VM i alpint i Åre, her er full oversikt

Men nå har han skjønt det. Smertene i kneet har vært der hele tida, han er 37 år gammel og han skal ha en kropp å trives i resten av livet også. Den tida begynner nå.

Vi husker ikke alle disse fraværene hans. Aksel har bare vært der. Men for ham sjøl har det vært utallige dager med små framskritt i påvente av neste svar om at kroppen hans er litt bedre. For tålmodigheten og evnen til å tenke positivt i massiv motgang, ble han også kåret til årets forbilde på Idrettsgallaen der han har vunnet det meste annet.

Heftelser? Vi har ikke sett denne mannen sur eller gretten. Etter den skuffende 17. plassen i super-G onsdag, så han bare framover. Han har tilsynelatende bare venner. Han kjører ikke i fylla eller skjeller ut motstandere. Noe må han jo ha. Men det har han i så fall klart å skjule.

Følg Dagsavisen på Facebook og Twitter!

Aksel overtok da Kjetil André Aamodt la opp og mange trodde den norske alpinæraen var over. Nå legger Aksel opp og han har selv sørget for etterveksten ved sin inkluderende måte å være på. Og fullfører året der de største ga seg: Marit Bjørgen, Ole Einar Bjørndalen, Petter Northug, Aksel Lund Svindal. Er det rart programskaperne i «Mesternes mester» gleder seg?

Mer fra: Debatt