Debatt

Ap snur om oljeboring i nord

Støre lover en friskere opposisjonspolitikk.

Dette er et debattinnlegg som gir uttrykk for skribentens holdninger og meninger. Du kan sende inn debattinnlegg til debatt@dagsavisen.no.

Landsstyremøtet i Ap tirsdag og onsdag sto i optimismens tegn i motsetning til møtet for ett år siden. Den gangen herjet stormen etter Giske-saken fortsatt partiet. Oppslutningen på meningsmålingene lå på 23 prosent. Nå er gjennomsnittet av meningsmålingene i overkant av 28 prosent. Det er ikke et tall å juble voldsomt for. Men framgang er tross alt bedre enn tilbakegang. Dessuten er det rødgrønt flertall på alle målinger. Erna Solbergs massemønstring av et regjeringslag med 22 statsråder og over 50 statssekretærer fra fire partier, har fått lunken mottakelse av velgerne. VG skrev i går at «folket slakter Ernas Høyre.» Avisens partibarometer viser at Høyre har falt fra 29,4 prosent til 22,9 prosent på ett år.

På TV 2s måling har Rødt en oppslutning på 6,2 prosent og SV 8,8 prosent. Det er et tydelig signal til Ap om å holde stø kurs til venstre. Ap vinner verken kommunevalget til høsten eller stortingsvalget om to år, hvis ikke partiet lykkes med å få fram et politisk prosjekt som peker mot venstre og klart viser avstanden mellom Ap og Solberg-regjeringen. Partileder Jonas Gahr Støre har noe på gang. Ifølge Støre skal uenigheten med Solbergs høyrebaserte regjering særlig vise seg i synet på velferdspolitikken. Det gjelder organiseringen av velferden langs det tradisjonelle høyre/venstre-skillet mellom offentlig og privat, ambisjonsnivået for velferden, finansieringen og innretningen på tilskudd og støtteordninger. Støre lover også en friskere og raskere opposisjonspolitikk.

Nå som KrF har tatt plass i en borgerlig regjering, kan Ap konsentrere seg om egen politikk å glemme samarbeid med KrF. For mange i Ap er det en stor lettelse. Halve KrF var mer konservativt enn det de fleste Ap-folk var klar over. I forrige stortingsperiode la Ap seg for tett opp mot regjeringen. Tida for samarbeid den veien er nå over. I Stortinget vil Ap samarbeide med SV, Sp, MDG og Rødt.

Regjeringen gjør det lett for Ap å angripe den når statsministeren åpner for at kjøp av en ny fregatt og byggingen av regjeringskvartalet skal kunne finansieres med lånte penger. Dette minner sterkt om tidligere Frp-leder Carl I. Hagens forslag til pengebruk. Han ville bygge veier, sykehus og eldreboliger med penger hentet direkte fra Oljefondet. Hagen fnøs av handlingsregelen som bestemte hvor mange oljemilliarder regjeringen kunne bruke. Carl I. Hagens politikk ble dømt nord og ned av økonomer og ikke minst av politikere fra Høyre. Det er oppsiktsvekkende at Høyres leder og statsminister Erna Solberg foreslår en budsjettpolitikk som Høyre alltid har vært mot.

«Dette er mitt forslag. Det er ikke et Frp-forslag», sa Solberg til NTB. Statsminister Solberg setter med dette Høyres rykte som et ansvarlig styringsparti i spill. Det er flere statsråder og kanskje også noen statsministre, som i årenes løp har ønsket å finansiere gode formål med «penger under streken». Finansdepartementet har alltid sagt nei. Nå som forslaget kommer fra statsministeren og finansministeren er fra Frp, blir det nok ja denne gangen.

Oljepolitikken og klimapolitikken er under debatt i Ap. Det ble velgerne kraftig minnet om da miljøpolitisk talsperson Espen Barth Eide tenkte høyt i Klassekampen om den såkalte refusjonsordningen. Partileder Støre rykket ut og slo fast at Ap ikke har noen planer om å avskaffe ordningen med at staten betaler 78 prosent av oljeselskapenes utgifter til oljeleting. På landsstyremøtet understreket Støre at han ikke har noe imot debatten. Men standpunktet ligger fast.

Standpunktet om å konsekvensutrede områder utenfor Lofoten, Vesterålen og Senja ligger ikke fast. Da Nordland Ap snudde i fjor høst og sa nei til oljeboring i disse områdene, kom åpningen for at landsmøtet til våren kan si nei til oljeboring. Nord-Norge er mot. Sist helg sa Bergen Ap nei. Vestlandet følger altså etter. Etter det jeg forstår er partilederen innstilt på å si nei til oljeboring i Lofoten, Vesterålen og Senja. Støre kan bare ikke si det nå. Han er bundet av landsmøtets vedtak.

EØS er blitt en hard nøtt å knekke for Ap. Landsmøtet til våren kommer ikke til å gå inn for å si opp avtalen. Men partiledelsen må komme kritikerne i møte, særlig de innenfor fagbevegelsen, hvis partiet vil unngå en opprivende strid. EØS-avtalen har tjent eksportindustrien godt, men avtalen har fratatt regjeringen og Stortinget selvråderett. Spesielt er EØS-avtalen blitt problematisk for et godt regulert arbeidsliv. Ap må finne en måte å ta selvråderett tilbake gjennom en mer aktiv EØS-politikk.

Det blir debatt om en eventuell ny nestleder. Ifølge vedtektene er det ikke nødvendig å velge ny nestleder etter Trond Giske. Partileder Støre er for sin del fornøyd med den ledelsen partiet har. Antakelig kommer det krav om å fylle på med en nestleder til. Det må bli en mann siden sittende nestleder og partisekretær begge er kvinner. Mannen vil trolig komme fra Nord-Norge. Ingen nevnt og ingen glemt.

Mer fra: Debatt