Debatt

Nei, barna trenger ikke iPad

Oslo kommune innfører nettbrett i alle barnehager. Skepsisen ser ut til å ha stilnet. Nei, skepsisen har ikke stilnet hos meg. Jeg er mer skeptisk enn noen gang.

Dette er et debattinnlegg som gir uttrykk for skribentens holdninger og meninger. Du kan sende inn debattinnlegg til debatt@dagsavisen.no.

Kjersti Lerdalen, leder i Mor Go´hjertas barnehage på Bjølsen kom med en uttalelse jeg stiller meg skeptisk til :

«Men det kan ikke være sånn at barn har nettbrett og TV hjemme, mens det i barnehagen skal være treklosser. Vi må følge utviklingen.»

Jo, det kan være sånn. Nei, vi trenger ikke følge utviklingen! La barna leke i barnehagen.

Jeg forstår ikke tankegangen. For meg stiller sosial kompetanse høyest. Barna må lære seg å leke sammen, utforske verden og fantasien sammen, dele, vente på tur, trøste hverandre, hjelpe hverandre. Hvis pedagogisk leder forteller meg at sønnen min har løst oppgaver på iPad i dag, da blir jeg lite imponert. Hvis hun derimot forteller at sønnen min har trøsta en liten venn, eller spurt en som sto alene om å være med på leken- da blir jeg imponert. Da blir jeg glad, rørt og stolt.

Det er dette barna trenger å lære seg. Barnehagen er en unik arena for å lære bort dette i tidlig alder. Nettbrett, iPad og mobiler blir barna introdusert for tidlig nok uansett. Hvorfor skal det oppta tiden i barnehagen? Hvorfor lar vi teknologien ta så stor plass i et lite barns verden?

Vi har ikke iPad hjemme. Barna mine leker. Vi spiller ikke spill på iPad. Vi spiller brettspill, legger puslespill og spillet kort. Vi kaster terninger og teller prikkene. Vi bygger lego og tegner sammen. Det er faktisk mulig å gjøre dette uten en app. Jeg vet at skolene bruker nettbrett og datamaskiner. Etter min mening passer ikke dette for alle 6-åringene.

Jeg jobber selv i skolen, men jeg skjønner ikke hvorfor dette må starte i barnehagen. Hva med han som ikke klarer å sitte stille ? Hva med hun som får vondt i øynene og hodet av mye skjermbruk? Hjemme blir iPaden brukt som barnevakt, så hun ønsker helst å leke i barnehagen. Hun vil ikke bruke den med vennene sine. Hun vil leke med vennene sine. Hva med barna som ikke har iPad hjemme, men kommer hjem og maser om det? Mamma blir fortvilet, for hun har ikke råd.

Hvorfor skal vi starte så tidlig? Er det OK at barn ned i 4-årsalderen erter hverandre fordi man ikke har alle de nyeste teknologiske dingsene?

Barna trenger ikke iPad. Barna trenger å være barn.

Mer fra: Debatt