Debatt

Jo da, alkohol påvirker helsen din

Det gjør vondt når noen prøver å begrense alkoholbruken vår. Men noen ganger er det kanskje nødvendig?

Dette er et debattinnlegg som gir uttrykk for skribentens holdninger og meninger. Du kan sende inn debattinnlegg til debatt@dagsavisen.no.

De siste dagene har det stormet rundt pappvinen. I tiltaksrapporten for å redusere sykdomsbyrden foreslår Helsedirektoratet blant annet å vurdere å begrense størrelsen på, eller forby pappvin. Forslaget har skapt enormt engasjement i sosiale medier. «Kjære Staten. Kan vi få lov til å bestemme litt over livene våre selv?», skriver en bruker i en Facebook-kommentar. «Hva med å forby Helsedirektoratet å komme med flere idiotiske forslag?», skriver en annen.

Det er lett å forstå reaksjonene. Det vekker følelser når noen vil rokke ved drikkevanene våre. For alkohol er ikke bare god drikke, det er også sene kvelder med hyggelig prat. Alkohol er jubel, og alkohol er gråt. Det er fest og det er fyll. Men alkohol er også helseutfordringer. En undersøkelse Av-og-til gjennomførte i 2015 viste at hver tredje nordmann tror det er sunt med et glass vin om dagen. Vi vil gjerne at alkohol skal være ufarlig og koselig. Men det er dessverre ikke sånn.

90 prosent av den norske befolkningen drikker alkohol, og i 2017 kjøpte hver og en av oss i gjennomsnitt alkohol tilsvarende 74 flasker vin. Stadig mer forskning konkluderer med at alkohol medfører helserisiko for den enkelte. I sommer ble det publisert en global studie i det anerkjente tidsskriftet Lancet, som konkluderte med at all alkoholbruk er skadelig for helsa vår. Alkoholbruk var den sjuende viktigste risikofaktoren for tidlig død og sykdom i 2016, ifølge studien. 2 prosent av dødsfall blant kvinner og nesten 7 prosent av dødsfall blant menn kunne knyttes til alkoholbruk. Kreftforskning viser at alkohol kan føre til kreft i blant annet munnhule, svelg, spiserør, strupe, bryst, tykktarm og endetarm.

Det finnes mange gode grunner for å kose seg med et glass vin, men god helse bør ikke være en av dem. Det er for få nordmenn som kjenner til de negative helsekonsekvensene av alkoholbruk. Derfor er det bra at Helsedirektoratet er tydelige på at alkohol er usunt for oss, og utfordrer oss til å begrense alkoholbruken vår.

Det handler ikke om at vi skal slutte å drikke, eller at vi skal forby alkohol. Og det handler ikke nødvendigvis om å kutte pappvinen. Det handler kort sagt om at vi ikke har noen liv å miste. Hadde vi fått en vaksine som kunne redde folk fra våre mest dødelige sykdommer, ville vi vurdert å tilby vaksinen bredt ut. På alkoholfeltet vet vi hva vaksinen er: Vi må drikke litt mindre, for at vi skal leve litt lenger, og for at færre skal måtte oppleve å miste sine aller nærmeste.

Selv om det å begrense pappvin kanskje kan føles invaderende og idiotisk, er det alltid lurt for hver enkelt av oss å tenke over hva vi kan gjøre for at drikkingen ikke skal gå utover oss selv. For enten vi liker det eller ei: Alkohol påvirker helsa vår.

Mer fra: Debatt