Debatt

Ta ansvar, Trine

Hvis Trine Skei Grande tror det er ansvarlig politikk å gjøre en endring i abortloven for så å legge opp til en omkamp få dager senere, har hun mye å lære.

Venstre-leder Trine Skei Grande kan ikke fjerne seg for ansvaret for hva hun har gått med på, mener Dagsavisen. FOTO: MIMSY MØLLER
Dette er et debattinnlegg som gir uttrykk for skribentens holdninger og meninger. Du kan sende inn debattinnlegg til debatt@dagsavisen.no.

Først stilte hun opp i et fellesintervju i Dagbladet med regjeringskollegaene Siv Jensen, Erna Solberg og Olaug Bollestad. «Regjeringen er ikke kvinnefiendtlig», var budskapet til Trine Skei Grande og de andre smilende partilederne. De avfeide all kritikk mot at de har gått inn for å fjerne retten til selvbestemt fosterreduksjon, og at KrF har fått vetorett over bioteknologiloven de neste to og et halvt årene.

Så kommer Skei Grande plutselig på banen igjen, og åpner for omkamp om abortloven og eggdonasjon. Overfor NRK understreker hun at endringen i abortloven og verningen av bioteknologiloven kun gjelder fram til neste stortingsvalg.

«Innstramminga som ligger i forslaget til abortlov ser Venstre på som en pause i to og et halvt år», sier Grande, og utdyper: «Vi har nå bare flyttet en avgjørelse over til nemnd i to og et halvt år». Ja, det er lov å klø seg i hodet.

Vi har i denne avis vært tydelige på at regjeringen burde ha latt abortloven være i fred, og at en vetorett til KrF over bioteknologiloven er en svært dårlig beslutning. De utfordrende etiske spørsmålene må ikke brukes som brikker i et politisk spill, slik vi har sett de siste månedene. Inntrykket som skapes av nærmest prinsippløse regjeringspolitikere er en oppskrift på politikerforakt. Det er uklokt, og det er stygt mot dem abortlovendringen og vetoretten rammer.

At Trine Skei Grande har svelget en kjempekamel i regjeringsforhandlingene er det liten tvil om. Men hun kan ikke fjerne seg for ansvaret for hva hun har gått med på. At Venstre vil kjempe for endringer ved neste valg er forventet, men å bruke denne forventningen til å dempe støyen, slik hun nå gjør, er pinlig.

Hvis Trine Skei Grande tror det er ansvarlig politikk å gjøre en endring i abortloven for så å legge opp til en omkamp få dager senere, har hun mye å lære. Og det er kanskje sinnet hos Venstre-velgere som vil lære henne det.