Debatt

Venstre reddet pelsdyrforbudet

For oss som er opptatt av dyrevelferd var torsdag 17. januar en god dag.

Dette er et debattinnlegg som gir uttrykk for skribentens holdninger og meninger. Du kan sende inn debattinnlegg til debatt@dagsavisen.no.

Da ble den nye regjeringsplattformen framlagt, og der har Venstre greid å sikre at forbudet mot pelsdyrhold fortsatt blir gjennomført. Når tre regjeringspartier nå skulle bli fire, og ingen av de andre partiene støttet Venstres ønske om å sette dyrevelferden først, så var det ikke selvskrevet at dette skulle gå bra.

Da forhandlingene begynte, varslet KrF at de ønsket omkamp om forbud mot pelsdyroppdrett, og det ble skapt usikkerhet rundt den styrte avviklingen av pelsdyrhold som regjeringen allerede har påbegynt. Høyre og Frp har også vært motstandere av forbudet, men sto på regjeringens linje om en styrt avvikling. Den 22. november sendte regjeringen saken ut på høring, og høringsfristen er lagt til utgangen av januar. Regjeringserklæringen gir den nødvendige roen som trengs for å gjennomføre høringsløpet og gå videre med en styrt avvikling som setter dyrevelferd i førersetet, og som resulterer i en rettferdig kompensasjonsordning for de få som fremdeles driver med pelsdyrhold.

Det er mange med oss som mener at ville dyr ikke hører hjemme i bur, og at pelsdyravl ikke samsvarer med dyrevelferd. Jeg er glad for at Venstre fikk gjennomslag på vegne av alle disse dyrevennene i den nye regjeringserklæringen. Jeg har jobbet for et forbud lenge, og jeg vet at mange var engstelige for at en flertallsregjering kunne sette avviklingen på spill. Denne regjeringserklæringen fjerner all grunn til bekymring. Det vil ikke lenger være lov å holde ville dyr i små bur. Den avviklingen vi vil se skal gjennomføres på en ansvarlig måte som setter dyrenes velferd først. Når vi runder 2024–2025, kan vi endelig si at pelsdyroppdrett er en saga blott i Norge.

Mer fra: Debatt