Debatt

Endelig løsning i Venezuela?

Knut A. Lid i Caritas Norge skriver at Norge bidro til «en svært vellykket fredsforhandlingsprosess i Columbia». Prosessen var muligens vellykket, men resultatet er alt annet.

Dette er et debattinnlegg som gir uttrykk for skribentens holdninger og meninger. Du kan sende inn debattinnlegg til debatt@dagsavisen.no.

Caritas Norge tar seg ved Knut A. Lid i Dagsavisen 18.1. igjen av Venezuela: «Løsningen på krisen er ikke bare humanitær bistand, men hjelp til å løse den politiske krisen». Lid påstår at Norge har gode relasjoner til «alle regjeringer på kontinentet uavhengig av politisk farge» og peker seg ut til å være den gode hjelper. Lid vet kanskje ikke at USA og EU med Norge på slep har innført dødelige sanksjoner overfor Venezuela? Norge er med andre ord en del av problemene i landet.

Lid skriver at Norge bidro til «en svært vellykket fredsforhandlingsprosess i Columbia». Prosessen var muligens vellykket, men resultatet er alt annet.

En oppdatering kan være på sin plass:

På instruksjon fra USA stengte Norge vår ambassade i Venezuela og flyttet til Columbia. Norge skulle nå organisere fredssamtaler mellom regjeringen og FARC, Fuerzas Armadas Revolucionarias, den største geriljahæren i landet. Dette kunne bare skje på Cuba, det eneste landet FARC kunne tenkes å stole på.

USAs mål var at FARC skulle oppløse hæren og gi fra seg våpnene. For å gjøre dette, ble de lovet gull og grønne skoger.

Den norske Nobelkomité fulgte forslaget om å gi fredsprisen for 2016 til presidenten i Columbia. FARC fikk ingen ting. Ikke engang det som hadde vært deres prioriterte krav, jordreform.

Fredssamtalene var en felle. Den nye regjeringen i Bogota så raskt bort fra både gullet og de grønne skogene: Ubevæpnede tidligere FARC-soldater blir myrdet i dusinvis av paramilitære styrker.

I april 2018 ble det tropiske landet Columbia medlem av NATO, North Atlantic Treaty Organisation.

Nå gjelder det å få det til å se ut som om Venezuela angriper Columbia. Da utløses NATOs artikkel 5. Jens Stoltenberg håper kanskje at de nye angrepsflyene F-35 skal få øve seg over Venezuela, på samme måte som han lot norske F-16 fly øve seg over Libya for å knuse det rikeste og mest velutviklede landet i Afrika.

En fredspris kan brukes til så mangt.

Mer fra: Debatt