Debatt

Hjemmehjelp i Østensjø bydel

Onsdag 9. januar var det et stort oppslag i Dagsavisen om hjemmehjelp eller praktisk bistand i bydel Østensjø. Overskriften var: «Karin tilbys vask hver tredje uke».

Dette er et debattinnlegg som gir uttrykk for skribentens holdninger og meninger. Du kan sende inn debattinnlegg til debatt@dagsavisen.no.

Tilsynsutvalget for hjemmebaserte tjenester i Østensjø ga uttrykk for at bydelens minstestandard for praktisk bistand på halvannen time hver tredje uke, var for lav.

Avdelingsdirektør Jatinder Sharma i bydel Østensjø uttalte til Dagsavisen følgende om minstestandarden:

«Men på generelt grunnlag må jeg presisere at det finnes ingen minstestandard for hjemmehjelp i bydelen eller i Oslo kommune.»

Jatinder Sharmas opplysninger er ikke korrekte. I et saksframlegg til et møte i Omsorgskomiteen i bydel Østensjø høsten 2017 som er undertegnet av bydelsdirektør Tove Stien og avd. direktør Jatinder Sharma står følgende:

Saksframstilling: Vedlagt oversendes rapport fra tilsynsutvalg for hjemmebaserte tjenesters møte 19.04.2017 med to brukere av praktisk bistand.

Tilsynsutvalget hadde følgende merknader etter besøket:

1. Tilsynsutvalget ber om å få opplyst på hvilket grunnlag søknadskontoret fastsetter tid og hyppighet for rengjøring av leiligheter, når det innvilges praktisk bistand.

Bydelsdirektøren har følgende tilbakemeldinger:

Merknad 1:

Som et utgangspunkt og minstestandard innvilges praktisk bistand med hjelp 1,5 timer hver 3.uke.

Hver bruker vurderes individuelt, og det brukes faglig skjønn. Om minstestandarden anses uforsvarlig, innvilges det flere timer eller hyppigere besøk. Det kan være ulike årsaker til at det blir vurdert og innvilget økt hjelp. Eksempler på dette er ved demens/ kognitiv svikt, KOLS/astma, allergier og lignende.

Et enstemmig bydelsutvalg mente at denne minstestandarden var for lav, og traff derfor i desember 2017 et vedtak om at minstestandard for renhold i en vanlig leilighet skal være 2 timer hver 14. dag.

Bydelsdirektøren klaget i 2017 dette vedtaket inn for byrådsavdelingen for eldre, helse og arbeid. Byrådsavdelingen ga bydelsdirektøren medhold i klagen.

Det er årsaken til at et enstemmig bydelsutvalg i 2017 har bedt bystyret om å avgjøre om det er bydelsutvalgets vedtak eller bydelsdirektørens vedtak som skal gjelde i bydel Østensjø.

Mer fra: Debatt