Debatt

Vokt deg for Hitlers nye klær

Når Erna Solberg lar Amundsens mørkebrune uttalelse passere, hva blir da det neste?

Dette er et debattinnlegg som gir uttrykk for skribentens holdninger og meninger. Du kan sende inn debattinnlegg til debatt@dagsavisen.no.

Jeg hørte en gang noen si: Vokt deg for Hitlers nye klær. Vi har en regjering som later til å være helt handlingslammet i kampen mot rasisme. Hvorfor? Det er vanskelig å bekjempe rasisme når noen politikere i egne rekker baserer sin politikk på fordommer og stereotypier.

La meg forklare. Fredag 11.01.2019 kjenner jeg en støkk i magen. En skikkelig klump. FrPs Per Willy Amundsen har evnen til å plassere den klumpen akkurat der. Forslaget hans er å kutte i barnetrygden til store barnefamilier, og han begrunner forslaget med at innvandrere får flere barn enn nordmenn.

«Jeg er opptatt av at vi har en befolkningssammensetning som er bærekraftig. Etniske nordmenn har en fallende fødselskurve. Det mener jeg i likhet med Erna Solberg at vi er nødt til å gjøre noe med. Men løsningen er ikke å få en enda større innvandrerbefolkning, tvert i mot må vi sørge for at den etnisk norske befolkningen vedlikeholdes.»

Noen vil kanskje tenke at de er enige i forslaget om å kutte i barnetrygden for store barnefamilier, selv om de ikke er enige i Amundsens begrunnelse. Og det er her du skal vokte deg for Hitlers nye klær. For forslaget hans handler ikke om barnetrygden. Forslaget handler om at Amundsen ønsker å «sørge for at den etnisk norske befolkningen vedlikeholdes».

Så hvorfor er dette rasistisk? Jo, når du legger til grunn at såkalt etnisk norske barn vil bidra til større arbeidskraft fordi de er etnisk norske, og samtidig legger til grunn at barn av innvandrere (som Amundsen ikke ser på som norske barn) kun vil bidra til større utgifter for velferdsstaten, ja så er det rasisme.

Det Amundsen gjør med sin uttalelse er å dele inn den norske befolkningen i ulike grupper, basert på egenskaper som bygger på stereotypier. Deretter reduserer han et individs identitet, f.eks. en somaliers identitet, til et sett med negative egenskaper. I tillegg bruker han disse negative egenskapene som argument for diskriminering. Hitlers nye klær.

Men det er likevel ikke Amundsens uttalelse som skremmer meg mest. Det er det Erna Solbergs taushet og unnfallenhet som gjør. Det skremmer meg at vi har en statsminister som er vitne til rasisme i egne rekker og ser konsekvensene av det, men ikke klarer – ikke vil? - fordømme det. I realiteten svikter Solberg i jobben som folkets leder. Hun velger heller å se at landet hun er valgt til å styre blir kaldere og hardere, enn å risikere å tape regjeringsmakt.

Det hun faktisk gjør er å svikte ungdommene som nettopp er blitt overbevist om at ikke alle nordmenn er rasister, og at samfunnet har troen på dem. De har igjen funnet en grunn til å hate. Hun svikter den eldre damen som nettopp har bygget opp motet til å hilse på den nyinnflyttede syriske naboen med fire barn. Hun er ikke så sikker lenger. Hun svikter den unge somaliske damen som tidligere i høst ble overfalt og utsatt for rasistisk motivert vold. Hun tør ikke gå på butikken lenger. Og hun svikter den unge mannen som vurderer å trekke seg tilbake fra det nynazistiske miljøet. Han har et grønt lys fra øverste hold om at det er greit at han fortsetter. Det at Solberg selv, i kraft av å være statsminister, ikke umiddelbart fordømmer slike utspill skader samfunnet.

Vi må aldri gi opp kampen mot rasisme, og alltid være på vakt mot Hitlers nye klær. Vi skal høre på alles bekymringer – også de som er bekymret for innvandringen. Men vi skal ikke akseptere rasisme. Vi skal ikke gjøre som Erna Solberg, å være tause og se vekk. Vi skal si klart i fra, og vi skal avsløre når politikere bruker tilslørte formuleringer for å splitte oss. Jeg håper du bruker stemmeretten din klokt ved neste valg. For det viser seg at det ikke det samme hvem som styrer landet eller byen din. Vi er hverken smartere eller bedre enn dem som har levd før oss. Men vi kan lære av deres feil.

Mer fra: Debatt