Debatt

En svært viktig rettssak

I dag starter en tre måneder lang rettssak, som vil få store konsekvenser for utviklingen i norsk arbeidsliv.

Dette er et debattinnlegg som gir uttrykk for skribentens holdninger og meninger. Du kan sende inn debattinnlegg til debatt@dagsavisen.no.

I dag starter en tre måneder lang rettssak, som vil få store konsekvenser for utviklingen i norsk arbeidsliv. Det er 24 medlemmer av Fagforbundet som saksøker omsorgsselskapet Aleris. Saksøkerne har jobbet for Aleris, men blitt definert som selvstendig næringsdrivende, og dermed gått glipp av feriepenger, pensjon, rett til sykepenger og overtidsbetaling. I snitt krever de 24 etterbetalt 1,3 millioner kroner fra selskapet, som blant annet har drevet tjenestetilbud innen rus, psykiatri og for mennesker med nedsatt funksjonsevne.

I tillegg hevder Fagforbundet at deres medlemmer har opplevd brudd på arbeidsmiljøloven mer enn 20.000 ganger de siste tre årene. Det har tidligere kommet fram at ansatte har opplevd å få beskjed om at de ikke vil få vakter når de har klaget på arbeidsforholdene, og at Aleris-drevne institusjoner skal ha trikset med vaktlister for å få bemanningen til å framstå som forsvarlig.

Vi kommer til å få høre flere slike historier de neste månedene. Men det som allerede er kjent, burde være en øyeåpner for hvordan private selskap har fått lov til å drive omsorgstjenester i Norge. Aleris har hevdet at ordningen med å benytte seg av selvstendig næringsdrivende har vært normalt i bransjen. Det er et alvorlig sykdomstegn. Det er vanskelig å tro at det er behov for fleksibilitet som er eneste årsaken bak at Aleris ønsker selvstendig næringsdrivende. De har spart store penger på å å utnytte arbeidskraft uten å sikre grunnleggende rettigheter. Når vi i tillegg ser at toppene i selskapet har fått skyhøye bonuser, tegnes et bilde av et selskap som ikke bør få operere i vår velferdsstat.

«Den sosiale dumpingen vi har sett i bygg- og anleggsbransjen ser nå ut til å spre seg til helse- og omsorgstjenestene», sa Hadia Tajik (Ap) til Dagbladet etter den første avsløringen i Aleris-saken, og varslet at Ap vil stoppe økende kommersialisering av helse- og omsorgstjenester. Dersom Fagforbundets medlemmer får medhold, vil partiene som har frontet dette få en svært viktig drahjelp for å bremse en utvikling som potensielt kan ødelegge norsk arbeidsliv.

Mer fra: Debatt