Debatt

Ytringsfrihet for hvem?

Har politiet i Kristiansand ingen kunnskap om ungdomskultur eller populærmusikk?

Dette er et debattinnlegg som gir uttrykk for skribentens holdninger og meninger. Du kan sende inn debattinnlegg til debatt@dagsavisen.no.

Lørdag 8. desember ble rapperen Marcus Mosele, kjent som «Kamelen» arrestert av politiet, bare 20 minutter etter at konserten hans hadde startet, på utestedet Kick i Kristiansand. Politiets begrunnelse var at artisten sa «fuck politi» tre ganger under konserten. Artistens utsagn ble tolket som «forulemping av politiet og forsøk på vold». Vold og forulemping er aldri greit, særlig ikke mot offentlige tjenestemenn. Spørsmålet er hvorvidt slike utsagn under en hiphop-konsert kan tolkes som forulemping eller oppfordring til det. Skriver man «fuck the police» i søkefeltet på youtube.com så får man en rekke eksempel på hvor mye dette uttrykket brukes innenfor musikksjangeren hiphop.

Har politiet i Kristiansand ingen kunnskap om hverken ungdomskultur eller populærmusikk? I hiphoptekster rappes det om å være stigmatisert og forhåndsdømt av politiet. Her brukes harde ord for å beskrive ungdommenes mistillit til politiet.

I dag er det mange som spør seg hvorfor politiet reagerte så annerledes i dette tilfelle, mens de for over et år siden tillot den nynazistiske gruppen «Den nordiske motstandsbevegelsen» å demonstrere fritt i Kristiansands gater. Den gangen begrunnet politiet sitt valg i ytringsfriheten og en helthetlig vurdering av situasjonen. Men hva med artistens kunstneriske ytringsfrihet? Er det virkelig «fuck politi» som skal til for at politiet i Kristiansand definerer det som «forulemping av politiet og forsøk på vold»? Er det mer krenkende enn at en gruppe nazister okkuperer bysentrum, med et budskap om at en stor andel av befolkningen bør utryddes på bakgrunn av deres seksuelle legning eller hudfarge?

Hvis politiet ikke kan finne seg i at en artist kommer med noe, som i verste fall kan tolkes som en fornærmelse mot to politimenn, under en konsert, hvorfor skal vi vanlige borgere da finne oss i at nazister, som mener at stor andel av befolkningen bør utryddes, skal innta hele sentrum uten å ha fått tillatelse på forhånd? Hvorfor er det toleranse hos politiet for det sistnevnte, men ikke for «fuck politi»? Fornærmelsen fra artisten var rettet mot to polititjenestemenn, mens nazisters hat og trusler er rettet mot homofile og etniske og religiøse minoriteter.

«Jeg er imidlertid mer bekymret for de mer indirekte konsekvensene, som handler om politiets tillit. De som var til stede under konserten var unge mennesker», sa forsker Kristian Mjåland som selv var til stede på konserten. Vi deler frykten til Mjåland. Vi er særlig bekymret for politiets tillit hos ungdom som er overrepresentert i kriminalitetsstatistikken i Agder, og som fra før sliter med tillit til politiet. Vi er bekymret for at slike hendelser vil forsterke mistilliten som mange ungdommer har til politiet og oppfatningen om at politiet ikke handler rettferdig i situasjoner som angår sårbare grupper. Med slike håndteringer bidrar ikke politiet til å bygge tillit til ungdomsgruppene som sliter mest. Denne hendelsen er bare med på å bekrefte bildet de har av politiet som noen de må passe seg for og som er veldig lite tolerante overfor enkelte ungdomsgrupper.

Ved slike hendelser sitter politiet med definisjonsmakten over hvem sin ytringsfrihet som er innenfor loven. Vi må ha tillit til at politiet utøver definisjonsmakten rettferdig. Men skal vi lykkes med å redusere kriminalitet blant ungdom, må ikke politiet bruke overdreven makt og de må være bevisst på hvordan de blir oppfattet.

Mer fra: Debatt